Mainos
Mainos

Ravitseva ruoka tärkeää myös vanhuksille

Ruoka ei maistu, sitä unohtaa laittaa ja syödä, ja sitä myöten koko terveys alkaa reistailla. Yhä useammalle käy ajan mittaan näin, sillä parinkymmenen vuoden kuluttua 1,2 miljoonaa suomalaista on yli 65-vuotiaita.

Varttuneempi väki tarvitsee vähemmän energiaa, mutta yhtä paljon ravintoaineita kuin nuoremmatkin; hyvällä ravitsemuksella voidaan ehkäistä tai siirtää monien sairauksien puhkeamista ja toisaalta nopeuttaa sairastelusta toipumista. Vanhusten ravitsemustilanne on kohtalaisen hyvällä mallilla, mutta ongelmiakin on.

- Suurin ongelma vanhusten ravitsemuksessa tällä hetkellä on riittävä d-vitamiinin saanti, sanoo Kansaneläkelaitoksen tutkimusosaston erikoistutkija Paula Hakala Turusta.

Tutkimusten mukaan kotona asuvilla, omatoimisilla vanhuksilla on paras ravitsemustilanne, kun taas dementoituminen, masennus ja laitoshoito vievät usein toiseen suuntaan. Säästäminen ruoka-annoksia sääntelemällä voi johtaa aliravitsemukseen.

- Jos ei saa riittävästi energiaa, vanhus laihtuu ja tästä voi seurata proteiinin puutetta joka näkyy siten, että sairauksien vastustuskyky heikkenee, Hakala kertoo.

Kansanterveyslaitoksen ja Kelan tutkimuksissa on havaittu, että vanhukset käyttävät kasviksia ruokavaliossaan kuitenkin entistä enemmän.

(Seitsemän uutiset 15.10.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme