Mainos
Mainos

RAY nettipeleistä: Meillä eivät Aku Ankat pelaa

Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) nettipelaaminen on käynnistynyt vilkkaana. Marraskuun lopussa avattuun pelipalveluun on rekisteröitynyt reilun kuukauden aikana yli 60 000 Suomessa asuvaa pelaajaa.

- Selvitämme väestörekisterikeskuksesta, että pelaaja on 18-vuotias ja tosiaan asuu Suomessa. Varmistamme myös, että kyseessä on todellinen henkilö. Meille ei siis pääse mitään Aku Ankkoja pelaamaan, vaan meillä on pelaajan osoitetiedot selvillä siinä vaiheessa, kun tämä kirjautuu meille sisään, toteaa RAY:n internetpelitoiminnan johtaja Kari Hyttinen.

RAY:n nettipeleistä selvästi eniten pelataan pokeria.

- Siihen tarvitseekin olla paljon pelaajia, että saadaan pelit käyntiin. Peliautomaateista suosituimpia ovat puolestaan myös maajakelussa olevat Tuplapotti ja Tähti, sekä kolmantena Blackjack.

RAY:n pelit ainoat lailliset

Kaiken kaikkiaan nettipelejä tarjoaa Suomessa yli 2 000 pelisaittia, mutta muut pelisivustot ovat Suomessa laittomia.

- Ainoastaan meillä on Suomessa lupa tarjota näitä pelejä verkossa, Veikkauksella on sitten tietysti omat lotto- ja vedonlyöntipelinsä.

Itse pelaaminen laittomilla pelisaiteilla ei kuitenkaan ole laitonta, joten pelaaja ei niillä vieraillessaan riko lakia.

- Tällä hetkellä ei oikein ole olemassa konsteja, jolla tämä laiton pelitarjonta saataisiin kitketyksi. Lokakuussahan tuli voimaan laki, jonka ansiosta muiden peliyhtiöiden mainostaminen loppui Suomessa käytännössä kokonaan, mikä sinällään on ollut hyvä, Hyttinen arvioi.

Liikapelaaminen kuriin - onko 500 liikaa?

Pelaamisen ollessa kyseessä nousee yleensä esille väistämättä myös liikapelaaminen. RAY yrittää ehkäistä peliriippuvuutta tukemalla sen hoitoa rahallisesti. Netissä peliriippuvuutta pyritään hillitsemään myös erilaisin pelaamiseen liittyvin säännöin.

- Ensinnäkin siellä on viranomaisten asettamia rajoituksia, muun muassa päiväkohtainen maksimipeliraja, joka on pelikategorioittain 500 euroa. Sivustolla on myös pelitilin maksimisaldo, ja muun muassa yöllä ei saa siirtää ollenkaan.

Asiakkaan pitää määritellä omat henkilökohtaiset pelirajansa, ennen kuin pelejä pääsee edes näkemään ilmaiseksi.

Hyttinen myöntää, että sopivien pelirajojen asettaminen koko palvelun puolesta on vaikeaa. Päiväraja 500 euroa saattaa kuulostaa suurelta, mutta hän muistuttaa, että myös pelaajia on kovin erilaisia.

- Jos esimerkiksi pelaa vain kaksi kertaa vuodessa ja haluaa silloin käyttää vähän suuremman summan, sen tyyppinen pelaaminen on käytännössä tällä rajalla estetty. Mutta jos taas ajattelee, että joka päivä pelaisi 500 euroa, niin onhan se hirmuinen summa. Eikä kovin monella suomalaisella ole sellaiseen varaa, linjaa RAY-johtaja Hyttinen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme