Mainos
Mainos

"Rehn ei päsmäröinyt Portugali-asiassa" - katso tallenne Kataisen tentistä

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on huolissaan eduskuntavaalikampanjoiden häiritsemisestä. MTV3:n puheenjohtajatentissä vieraillut Katainen on sitä mieltä, etteivät ilkivalta ja väkivalta kuulu suomalaiseen kampanjakulttuuriin.

- Tämä ei ole suomalaista ja meidän tulee ottaa tämä asia vakavasti. Suomessa on aina totuttu siihen, että saa puhua suoraan tai huutaakin suoraan, mutta nyt kun otetaan nyrkitkin avuksi, niin se on tuomittavaa, Katainen sanoi.

Katainen myös tyrmäsi muun muassa SDP:n syytökset siitä, että EU:n talouskomissaari Olli Rehn olisi puuttunut Suomen vaaliasetelmiin väärällä tavalla. Rehn toivoi lauantaina, että tuleva eduskunta olisi vastuullinen ja hyväksyisi Portugalin rahoituspaketin.

- Olli Rehn ei antanut äänestysohjeita, mutta kyllä se on päivänselvää, että talousasioista vastaavan komissaarin pitää kertoa, mikä on vastuullista politiikkaa Euroopassa. Suomen pitää olla eurooppalainen päätöksentekijä eikä vastuunpakoilija, Katainen ärähti.

"Kokoomusministerit parantaneet USA-suhteita"

Kokoomus haluaa Suomen liittyvän NATOon, mutta Katainen myöntää, ettei se ensi vaalikaudella ole mahdollista.

- Eduskunta ei hyväksy ensi vaalikaudella jäsenyyttä, joten se ei onnistu, vaikka kokoomus olisi suurin puolue vaalien jälkeen, Katainen summasi.

Katainen arvioi, että suhteet Yhdysvaltoihin ovat kuitenkin parantuneet kuluvan hallituskauden aikana. Kokoomuksen Ilkka Kanerva ja myöhemmin Alexander Stubb korvasivat SDP:n Erkki Tuomiojan ulkoministerinä neljä vuotta sitten.

- Suhteet ovat sellaisia kuin tekijät haluavat niiden olevan. Ei se nyt kovin suuri salaisuus ollut, että edellisen hallituksen jäljiltä ja edellisen ulkoministerin jäljiltä välit eivät olleet parhaat mahdolliset. Enkä halua tässä presidenttiä niinkään, tai oikeastaan ollenkaan, korostaa, Katainen muotoili.

Ei selvyyttä energiaveron korotuksiin

Katainen ei suostunut suoraan sanomaan, haluaako kokoomus korottaa energiaveroja ensi vaalikaudella. Puolueen vaaliohjelmassa puhutaan miljardin euron keräämisestä terveys- ja ympäristöveroista, mutta puolue ei ole tarkentanut, mitä nämä verot tarkalleen ottaen olisivat.

- Siellä on kymmenkunta eri verolajia, esimerkiksi pakkausverojen ja sokeriveron korotuksia. Jos joku ei vedä, toista kasvatetaan. Yhtenä osana täytyy harkita energiaveronkin korotusta, jotta velkaantuminen saadaan kuriin, mutta emme lähde siihen suinpäin, koska energiaveroja on juuri nostettu.

Katainen myöntää, että energiaverojen kiristäminen saattaa olla monille tuskallista.

- Sähkölaskun nousu ärsyttää ihan varmasti jokaista, niin minua kuin kaikkia muitakin. Joitakin veroja on pakko nostaa ja sellaista veroa ei olekaan, mitä joku ei maksaisi.

Lue myös nämä:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme