Mainos
Mainos

Rehn kehottaa Suomea ratifioimaan EU:n perustuslain

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoo, että Suomi vahvistaa uskottavuuttaan EU:n puheenjohtajamaana, mikäli se ratifioi perustuslain.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn kehottaa Suomea ratifioimaan EU:n vaikeuksiin joutuneen perustuslaillisen sopimuksen. Rehn toivoi politiikan toimittajien lounaalla perjantaina, että sopimus ratifioitaisiin ensi kevään kuluessa. Näin Suomi olisi osaltaan luomassa painetta perustuslakiprosessin saamiseksi uudelleen käyntiin ja vahvistaisi uskottavuuttaan EU:n puheenjohtajamaana.

Hän arvioi, että sopimuksen osalta voitaisiin unionissa päästä jälleen eteenpäin vuonna 2007. EU:n perustuslaki on jo ratifioitu 13 unionimaassa, vaikka se hylättiin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Suomen hallitus ei tällä viikolla eduskunnalle sopimuksen tilanteesta antamassaan selonteossa vielä esittänyt sen ratifioimista.

Suomessa ratifiointi jäädytettiin kesällä Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten jälkeen. EU-maat käsittelevät perustuslain tilannetta seuraavan kerran ensi vuoden puolella.

Pääministeri Matti Vanhanen on sanonut, että EU:n pitää pyrkiä saattamaan perustuslaki voimaan nykyisessä muodossaan ja kokonaisena.

Sen sijaan Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala on pitänyt demokratian halventamisena ajatusta, että kansanäänestyksissä hylätty perustuslaki saatettaisiin tarjota kansalaisille samanlaisena uudelleen.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Timo Soini on ollut valmis kuoppaamaan koko sopimuksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot