Mainos
Mainos

Rehn: Palveludirektiivistä päätetään Suomen pj-kaudella

Komissaari Olli Rehnin mukaan myös EU:n energiapolitiikka nousee esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

EU:n palveludirektiivin päätöksenteon loppusuora ajoittuu Suomen puheenjohtajakaudelle, arvioi komissaari Olli Rehn.

Komission uudistettu esitys palveludirektiivistä hyväksyttiin viime tiistaina Strasbourgissa. Komissaari Rehnin mukaan esityksessä otettiin huomioon EU:n parlamentin esittämiä muutosesityksiä.

- Nyt oli tärkeää antaa selvä poliittinen signaali siitä, että palvelujen kauppaa kyetään edistämään. Tavoitteena on parantaa tuottavuutta ja työllisyyttä palvelusektorilla, Rehn sanoo.

Direktiiviesitys vapauttaisi palvelujen kauppaa yli kansallisten rajojen. Sen soveltamisalaan on matkan varrella tehty lukuisia poikkeuksia verotuksesta, alkoholimonopoleista ja rahapeleistä aina sosiaali- ja terveyspalveluihin saakka.

Suomessa keskustelua on herättänyt mm. yksityisten terveyspalvelujen mahdollinen jääminen esityksen ulkopuolelle.

Kilpailukyvyn edistäminen keskeinen tavoite

Laajentumiskomissaari Rehn pitää unionimaiden kilpailukyvyn, kasvun ja työllisyyden edistämistä ehkä kaikkein keskeisimpänä tavoitteena Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Maaliskuun lopun Brysselin Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen kilpailukykyä ja innovatiivisuutta vahvistavaa strategiaa kehitetään unionissa edelleen.

Lissabonin kilpailukykystrategian nimellä tunnettu EU:n kasvun ja työllisyyden kohentamiseen tähtäävä ohjelma uudistettiin keväästä 2005. Komission ja jäsenmaiden välistä työnjakoa selkeytettiin.

Kaikkien maiden olisi nyt pyrittävä toteuttamaan kansalliset uudistusohjelmansa, Rehn toteaa.

Ydinenergia jälleen osaksi energiapolitiikkaa

Olli Rehnin mukaan Suomen puheenjohtajuuskaudella loppuvuonna huomio kiinnittyy palveludirektiivin ohella eurooppalaisen energiapolitiikan kehittämiseen. Ydinenergia on edelleen mukana eurooppalaisessa energiavalikoimassa.

Kevään EU-huippukokouksen jälkeen komission lähtökohta Euroopan energiapolitiikassa nojautuu Rehnin mukaan kaikkiaan kolmeen ulottuvuuteen. Kaksi muuta ovat energian tehokkaampi käyttö sekä uusiutuviin energiavaroihin kannustaminen mm. veroratkaisuilla.

Energia on myös keskeisellä sijalla unionin ulkosuhteissa. Suomi perii EU-puheenjohtajuuden heinäkuun alussa Itävallalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme