Mainos

Rehn saattaa pyrkiä euroryhmän vetäjäksi

Euromaiden ryhmän puheenjohtajuus voisi olla yksi EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehniä jatkossa kiinnostava tehtävä. Se saattaisi aueta, jo Rehn valittaisiin Euroopan Liberaali-ryhmän kärkiehdokkaaksi kevään europarlamenttivaaleihin.

– Minulla on edelleenkin harkinta-aika käynnissä eli punnitsen asiaa vakavasti molempiin suuntiin, etuja ja haittoja, mahdollisuuksia ja rajoitteita. Ja tunnustelen mahdollista kannatusta sekä Euroopassa että myös Suomessa, Rehn kertoi aamun Huomenta Suomi-lähetyksessä.

– On totta, että eri eurooppalaisiin tehtäviin tullaan valitsemaan henkilöitä eurovaalien jälkeen joko heti taikka myöhemmin. Osaltani olen aikaisemmin ilmoittanut, että olen kiinnostunut jatkossakin eurooppalaisista tehtävistä. Kun kerran kysyitte euroryhmän puheenjohtajuudesta, niin nykyisen puheenjohtajan toimikausi jatkuu vielä vuoteen 2015 asti. Osaltani koen, että olen kyllä tässä viimeisien vuosien aikana toivottavasti jonkin verran pätevöitynyt tuohon tehtävään. Mutta katsotaan aikanaan, Rehn sanoi.

– Ainakaan minä en ole tekemässä tästä mitään sisäpoliittista kiistaa. Minusta kyse on siitä, että meidän kannattaa Suomen näkökulmasta katsoa, millä keinoilla kansallisesti kyetään maksimoimaan vaikutusvalta Euroopan unionin päätöksen teossa, Rehn toteaa.

Johtajaruletin pyöritystä

On erittäin epätodennäköistä, että Suomi saisi seuraavassa johtajaruletissa kaksi merkittävää paikkaa jaossa olevista viidestä.

Keskeisiin tehtäviin kuuluvat EU-komission, Eurooppa-neuvoston, Euroopan parlamentin sekä euroryhmän puheenjohtajuudet sekä korkean edustajan eli niin kutsutun ulkoministerin tehtävät.

Tästä syystä Rehnin siirtoja ja mahdollisuuksia seurataan kiinnostuksella etenkin Kokoomuksessa. Rivikomissaarin salkku on kokoomukselle itsestään selviö, mutta sielläkin halutaan tietenkin mahdollisimman merkittävä tehtävä.

– Kyllä se perinteen mukaan on ollut niin, että suurin puolue ottaa sen komissaaripaikan eli kaksi ensimmäistä kautta sosialidemokraatit, kaksi seuraavaa keskusta ja nyt sitten on kokoomuksen vuoro, Eurooppa-ministeri Alexander Stubb totesi Huomenta Suomessa.

– Sitten on ihan eri asia euro-ryhmän puheenjohtaja, joka siis nimitetään uudestaan 2015. Siihen varmasti haetaan hyvää henkilöä. Ja tähän löytyy päteviä, myös suomalaisia. Voisin hyvin kuvitella, että Eurooppa-neuvoston jäsenet - eli (valtioiden) päämiehet ja -naiset - haluaisivat siihen henkilön, joka on eräänlainen luottohenkilö. Henkilö, joka ehkä on entinen tai istuva pääministeri, Stubb arvioi.

Kysymykseen siitä, ajaako Kokoomus Jyrki Kataista komissaariksi vai euroryhmän puheenjohtajaksi Stubb vastasi, että tällä hetkellä Kataista tuetaan pääministerinä ja asiaa on turha miettiä sen pidemmälle. Myös Stubbin nimi on pitkään ollut esillä mahdolliseksi Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että tehtävä ei kiinnosta. Minun mielestäni se on tärkein kansainvälinen tehtävä, missä suomalainen voi tällä hetkellä olla. Ja toivon, että siihen löytyy Suomesta henkilö, jolla on kansainvälistä kokemusta ja kielitaitoa ja on hyvin verkottunut - ei vain Euroopan kentillä vaan maailmanlaajuisesti, Stubb totesi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot