Mainos
Mainos

Rehn syyttää Supoa muiden Stasi-tutkimusten sivuuttamisesta

Professori Olli Rehn syyttää suojelupoliisia professori Alpo Rusin esitutkinnan tahallisesta pitkittämisestä ja muiden Stasi-tutkimusten sivuuttamisesta. Rehn on vaatinut myös muiden Stasi-listalla olevien toiminnan selvittämistä.

Professori Olli Rehn (kesk.) hämmensi jälleen kollegansa Alpo Rusin ympärillä kiehuvaa vakoilusoppaa viikonloppuna, kun hän syytti tapausta tutkivaa suojelupoliisia esitutkinnan tahallisesta pitkittämisestä ja muiden Stasi-tutkimusten sivuuttamisesta.

Myräkkä nousi, kun Rehn perjantai-iltana Ylen tv-uutisissa epäili, että Rusi-jutun tutkintaa olisi venytetty tahallaan poliittisen painostuksen alla. Taustalla on Rehnin mukaan se, että näin syyteharkinta siirtyy maaliskuisten eduskuntavaalien yli.

Rehn jatkoi arvosteluaan tänään sanomalehti Kalevassa, jossa hän ihmetteli, miksi Stasi-selvityksistä on aloitettu esitutkinta vain Alpo Rusin osalta. Rehn epäilee Supon sivuuttaneen useita muita mahdollisia vakoiluepäilyjä, jotka ovat tuoreempia kuin Rusin tapaus.

Suojelupoliisi kiisti poliittisen painostuksen. Sivuuttamissyytöksiin Supo otti kantaa vain toteamalla, että kussakin tapauksessa esitutkinta aloitetaan tai ollaan aloittamatta ilmi tulleiden tosiseikkojen perusteella. Supo ei kertonut, tutkiiko se Rehnin mainitsemia tapauksia.

Keskustan entinen puheenjohtaja Esko Aho sanoi TV1:n Lauantaiseura-ohjelmassa ymmärtävänsä Rehnin arvostelua esitutkinnan viivästymisestä. Aho korosti kuitenkin, ettei hänellä ole tietoa itse tapauksesta.

Rehn oli viikonloppuna esillä myös Helsingissä tänään pidetyssä suomettumisen aikaa käsitelleessä seminaarissa, jota hän oli järjestämässä yhdessä Pekka Saurin (vihr.) ja Heidi Hautalan (vihr.) kanssa.

Rehn vaati siellä, että Supon hallussa olevilla Stasi-listoilla olevien henkilöiden toiminta pitää selvittää. Hän ehdotti, että valtioneuvosto asettaisi puolueettoman "viisaiden komitean" käymään listat läpi.

Supon laajemmat Stasi-selvitykset ovat valmistumassa lähiaikoina, ellei vastaan tule uutta aineistoa, joka vaatisi lisäselvityksiä. Selvitykset ovat koskeneet useita eri tapauksia, joista vain yksi eli Alpo Rusiin kytketty koodinimeä "XV/11/69" koskeva tapaus on johtanut esitutkintaan. Tämän esitutkinnan arvioidaan näillä näkymin valmistuvan helmikuussa.

Stasi-selvityksiin pohjaavia uusia esitutkintoja ei tällä hetkellä ole näköpiirissä, Supo arvioi.

(MTV3-STT)

Lue lisää aiheesta Kalevasta
(Kymmenen uutiset 18.01.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme