Mainos
Mainos

Rehti johtaminen työpaikalla voi estää sydäntaudin

Oikeudenmukaisella työpaikalla työskentelevien lontoolaisten sydäntautiriski oli 30 prosenttia muita pienempi. Rehti johtamistapa vähensi myös stressihaittoja.

Työpaikan rehti johtamistapa näyttää vaikuttavan myönteisesti alaisten terveydentilaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan työntekijöiden kuuleminen heille tärkeissä asioissa ja avoin tiedonkulku työpaikalla pienentävät heidän riskiään sairastua sydäntautiin. Sydänsairauden riskiä alentaa myös se, että työntekijät saavat onnistuneista suorituksista palautetta.

Työpaikan oikeudenmukaisuuden vaikutusta työntekijöiden sydäntautiriskiin ovat selvittäneet yhteistyössä Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Lontoon yliopisto. Seurantatutkimuksen tuloksia julkaistiin tänään ilmestyneessä sisätautialan tieteellisessä aikakauslehdessä Archives of Internal Medicinessä.

Tutkittavana oli 6400 lontoolaista, jotka työskentelivät julkisella sektorilla. Vuosia kestänyt seuranta osoitti, että oikeudenmukaisella työpaikalla toimivilla oli 30 prosenttia muita pienempi riski sairastua sydäntautiin. Rehti johtamistapa vähensi myös stressin haittoja.

Tulokset ovat yhdensuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa, joissa on selvitetty oikeudenmukaisuutta ja terveyttä.

Muun muassa suomalaisselvitys on osoittanut, että oikeudenmukainen kohtelu voi madaltaa sairauspoissaoloriskiä jopa lähes puoleen. Brittitutkimus puolestaan kertoo, että oikeudenmukaisesti toimivien esimiesten alaisena työskentelevien verenpaine pysyi töissä vapaa-ajan tasolla. Epäoikeudenmukaiseksi koetun pomon alaisena toimiminen taas nosti työpäivän lukemat vapaa-ajan arvoja korkeammiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme