Mainos

Rehtoreilla yhä vähemmän aikaa koulutyöhön

Yhä suurempi siivu rehtoreiden työajasta kuluu jo muuhun kuin varsinaisen koulutyön johtamiseen.

Siinä missä erilaiset hallinto-, henkilöstö- ja koulun pedagoginen johtaminen olivat ennen rehtorien päätehtäviä, on heistä tänä päivänä tullut yhä enemmän oppilaitostensa sosiaalityöntekijöitä, turvallisuusvastaavia ja yhteistyöverkostojen johtajia.

Erilaiset koulun sidosryhmien ja viranomaisten kanssa tehtävät yhteistyöt haukkaavat jo lähes kolmasosan rehtorien työajasta.

- Ympäröivä yhteiskunta on voimakkaasti muuttunut ja se heijastuu väistämättä myös rehtoreiden työhön. Erilaiset sosiologiset ongelmat ovat selvästi kasvaneet, kertoo aihetta väitöskirjassaan tutkinut rehtori Aarne Mäkelä.

- On selvää, että jos työpäivä menee myymälävarkauksia selvittäessä, pedagogisten linjojen vetäminen jää vähemmälle, Mäkelä jatkaa.

Mistä löytyvät tulevaisuuden rehtorit?

Tutkijan mukaan erilaiset verkostotilanteet vievät rehtoria yhä enemmän koulun ulkopuolelle: joko puhelimessa, tietoverkoissa tai fyysisesti.

- Rehtori ei enää samalla tavalla ehdi olla koulussaan läsnä kuten aiemmin. Ei siinä enää paljon välituntipalavereja ehdi pitää, toteaa 700 oppilaan koulua Haukiputaalla johtava Mäkelä.

Tutkijan mukaan opinto-ohjaajien, kuraattorien ja koulupsykologien määrää olisi kasvatettava reilusti jo alakoulujen puolella. Näin rehtoreillekin jäisi aikaa varsinaisten tehtäviensä hoitamiseen kuten opetussuunnitelmien linjaamiseen.

Mäkelä on huolissaan siitä, mistä yhä haasteellisemmaksi käyneelle ammatille löytyy tulevaisuudessa enää tekijöitä.

- Jo nyt on nähtävissä, että etenkin 7.-9. -luokille on vaikea löytää rehtoreita. Työn kuva on kymmenessä vuodessa muuttunut hyvin paljon siitä, mitä tehtävät alunperin olivat. Perusjohtamista ei enää ole.

Aarne Mäkelän kasvatustieteen väitöskirja "Mitä rehtorit todella tekevät - Etnografinen tapaustutkimus johtamisesta ja rehtorin tehtävistä peruskoulussa" tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot