Mainos
Mainos

Rekkajonoja pyritään poistamaan kännykällä

Imatralla kehitetty Transinex-järjestelmä pyrkii vähentämään rekkajonoja rajanylityspaikoilla. Systeemi toimii matkapuhelimella ilmoittaen kuljettajalle vuoronumeron ja arvioidun ylitysajan tekstiviestinä.

Rekkajono vaalimaalla 27.5.2000

Imatralla on kehitetty järjestelmä, jolla pyritään välttämään rekkajonot rajanylityspaikoilla. Transinex -järjestelmäksi kutsuttu systeemi toimii matkapuhelimella. Rekkakuski ilmoittaa kännykällä rajanylitysaikeistaan ja saa palauttena tekstiviestin, jossa on hänen "ylitysnumeronsa" ja tieto oletetusta ylitysajasta. Tuntia ennen ylitysajankohtaa tieto täsmennetään kuljettajalle.

Järjestelmän ansiosta kuljettajat voivat jäädä lähtöterminaaliin tai levätä rauhassa levähdyspaikoilla odottamassa rajamuodollisuuksia. Toistaiseksi he joutuvat kärkkymään jonossa, jotta eivät menetä vuoroaan.

Imatralla rekkajonojen aiheuttamat ongelmat ovat muita rajanylityspaikkoja suuremmat, koska raja-asemien väliin ei Imatralla jää minkäänlaista puskurivyöhykettä ja rajalle johtavalla tiellä on vain yksi kaista. Pitkät jonot tukkivat mm. Imatra Steelin liikenteen lähes kokonaan. Lisäksi Lokakuussa avattava uusi raja-asema on ainoastaan viiden kilometrin päässä keskustasta.

Puhelittomille omat pisteet


Transinex -järjestelmän tavoitteena on rajaliikenteen sujuvuuden edistäminen ja sen aiheuttamien ongelmien vähentäminen aluksi Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla. Järjestelmä voidaan ottaa myöhemmin käyttöön myös muihin ajoneuvoryhmiin ja muilla ongelmallisilla rajanylityspaikoilla.

Vaikka raskaan liikenteen kuljettajilla on lähes poikkeuksetta käytössään matkapuhelin, hankkeessa tullaan ottamaan huomioon myös ne ajoneuvot, joiden käytössä ei kännykkää ole. Tärkeimmille liikennereiteille tullaan perustamaan TruckPointit, joista kuljettajat voivat rekisteröityä järjestelmään.

Transinex -järjestelmän kehittelyssä ovat olleet mukana mm. raja-, tulli- ja tieviranomaiset, Sonera, huolintaliikkeet, AKT ja kuljetusyritykset.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme