Mainos
Mainos

Rekkojen vauhtia rajoittanut Neste Oil: Mäet eivät ole ongelma

Konginkankaan onnettomuudesta tulee huomenna kuluneeksi seitsemän vuotta.

Onnettomuutta tutkinut lautakunta piti tärkeänä, että kuorma-autojen nopeusrajoittimet säädettäisiin nykyistä alhaisemmalle tasolle. Uudistusta kuitenkin vastustettiin muun muassa sillä, että raskasta kuormaa kuljettavat rekat tarvitsevat "mäkivaran". Monet kuljetusyrittäjät totesivat, että uudistus tietäisi pitkiä jonoja ja hurjia ohituksia, kun rekat matelisivat mäkiä noustessaan.

Neste Oilissa ei näitä ongelmia ole havaittu. Yhtiö vaatii sen liikennöitsijöitä nopeusrajoittimien säätämistä 82 kilometriin. Uudistus tehtiin muutama vuosi sitten, eikä yksikään rekka ole hyytynyt mäkeen.

- Me olemme halunneet toimia ennaltaehkäisevästi. Kyse on vaarallisista aineista, ja olemme tehneet myös muita turvallisuustoimia. Tämä on yksi niistä, kertoo yhtiön logistiikkapäällikkö Jukka Kataja.

Laki edellyttää raskaan ajoneuvon nopeuden rajoittamista hieman alle 90 kilometriin tunnissa, vaikka ajoneuvolla saa ajaa vain 80 kilometrin tuntivauhdilla.

Ylinopeutta ajavan rekan tuhovoima on valtava. Hidastamalla vauhtia nopeusrajoituksen mukaiseksi törmäysvoima vähenee viidenneksen. Myös jarrutusmatka lyhenee oleellisesti.

Poliisi sakottaa rajoitinta vasten ajamisesta käytännössä erittäin harvoin. Ylinopeus nousee usein esiin vain, jos raskas ajoneuvo joutuu onnettomuuteen. Silloin kuljettajalle ja kuljetusyritykselle koituvat seuraamukset ovat tuntuvia.

- Meillä kuljettajat sanoivat aluksi, että uudistus tietää vaarallisia ohituksia. Mutta valitukset ovat nyt vähentyneet oleellisesti. Nyt vauhtiin on totuttu.

Neste Oililla on huomattu myös uudistuksen vaikutus polttoaineenkulutukseen.Neste Oilin liikennöitsijöiden lisäksi myös muutamat muut vaarallisia aineita kuljettavat yhtiöt ovat siirtyneet vapaaehtoisesti alempiin rajoitinnopeuksiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme