Mainos
Mainos

Renkaita ratsataan taas ensi viikolla

Kymmenettä kertaa järjestettävä rengasratsia on vuosi vuodelta parantanut kesärenkaiden kuntoa.

Ensi viikolla kurkitaan taas autojen alle, kun Autorengasliitto, Liikenneturva ja poliisi kampanjoivat paremman rengasturvallisuuden puolesta. Syyniin otetaan isommissa kaupungissa liikkuvien autojen kumitassut.

Rengasratsia järjestetään nyt kymmenettä kertaa. Kesärenkaiden kunto on parantunut kampanjan aikana vuosi vuodelta: kun vuonna 1997 kehnoilla kesäkumeilla suttaili lähes joka neljäs autoilija, viime vuonna huonorenkaisten menopelien osuus oli pudonnut 13,5 prosenttiin.

Liikennemääriin suhteutettuna liikenteessä on 160 000 huonorenkaista autoa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Maanteillä liikkuu silti arviolta 360 000 huonoilla kesäkumeilla varustettua autoa.

Laki vaatii kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä. Turvallisuuden takia urasyvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään neljä milliä.

Autorengasliiton tutkimuksen mukaan kehnoimmat kumit ovat vanhoissa autoissa. Viime vuonna keskimäärin parhailla renkailla ajettiin Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Huonoimmat renkaat olivat Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Kymmenen vuoden aikana rengasratsiassa on tutkittu yli 100 000 auton renkaat. Viime vuonna huonoilla renkailla liikkuneista vain joka neljäs autoilija tiedosti kumiensa kunnon.

Sisäasiainministeriön poliisiosaston ylikomisarion Heikki Sepän mukaan vakavissa liikenneonnettomuuksissa renkaat ovat usein yksi riskitekijöistä. Loppuun ajetut renkaat sekä lisäävät vesiliirron riskiä että pidentävät jarrutusmatkaa.

Urasyvyyden ohella autoilijoilla on parannettavaa myös rengaspaineiden seurannassa. Michelinin tutkimuksen mukaan elokuussa jopa 20 prosenttia autoilijoista ajoi vaarallisen alhaisilla rengaspaineilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme