Mainos
Mainos

Reppureissaaja rantalomailijaa suuremmassa vaarassa — trooppiset taudit väijyvät kaukokohteissa

Kaukomaihin matkaavan kannattaa etukäteen ottaa selvää määränpäänsä mahdollisista tartuntataudeista. Ikävänä kotiintuomisena voi nimittäin olla muussa tapauksessa jokin trooppinen kuumetauti.

Ylen mukaan suomalaismatkailijoiden tulee nyt varautua erityisesti melioidoosiin, bakteerin aiheuttamaan vakavaan kuumetautiin. Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Kirsi Valve muistuttaa, että esimerkiksi Ylen jutussa puidussa Kaakkois-Aasiassa on monia muitakin, yleisempiä tautivaaroja - esimerkiksi denguekuume, malariakuume, lavantauti ja ripuli.

Valve muistuttaa kaukomatkalle lähteviä huolehtimaan terveydestään sekä ennen että jälkeen matkan.

– Hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä tulisi käydä juttelemassa joko terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkärillä, jotta saa ajankohtaisen tiedon rokotusten tai malariaestolääkityksen tarpeesta ja muusta matkalle varautumisesta. Siten voi minimoida terveysriskit.

– Jos kaukomatkalta palattua nousee kuume, on syytä hakeutua lääkäriin. Erityisesti malarian mahdollisuus täytyy selvittää.

Reppumatkailijoilla suurempi riski

Yleisesti reppumatkailijat ovat suuremmassa riskissä sairastua erilaisiin tauteihin kuin rantalomailijat. Reppumatkailijat liikkuvat usein alkeellisemmissa oloissa kuin hotelleissa majailevat turistit.

– Rantalomailijat eivät helposti viiden tähden hotelleissa tai uima-altaan reunalla sairastu, mutta reppumatkailijat liikkuvat paljon maastossa, missä esimerkiksi melioidoosi vaanii maaperäbakteerina.

Valve muistuttaa matkalla olijoita ennaltaehkäisemään tartuntoja: suojautumaan hyttysiltä, liikkumaan aina - myös rannoilla - kengät jalassa ja pitämään hyvän ruoka- ja juomahygienian.

– Myös turvaseksi täytyy muistaa. Omalla käytöksellään voi tehdä paljon, mutta sairastumisriski riippuu paljon siitä, kuinka kauan on ja missä kohteessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme