Mainos
Mainos

Reseptilääkkeitä toisesta EU-maasta - määräyksen aitoudesta ei ole takeita

Apteekista on määrä saada pian lääkkeitä myös toisessa EU-maassa kirjoitetulla reseptillä. Suomalainen potilas voisi esimerkiksi käydä lääkärissä Virossa ja hakea reseptilääkkeet kotimaan apteekista. Nyt ainoastaan toisessa Pohjoismaassa annettu lääkemääräys kelpaa Suomessa.

Uuden EU:n laajuisen reseptin on määrä tulla voimaan ensi vuoden lokakuuhun mennessä. Sen ulkopuolelle ovat jäämässä lääkkeet, joissa on suuri väärinkäytön riski. Tällaisia ovat esimerkiksi unilääkkeet ja rauhoittavat.

Aitoudesta ei takuuta

Komissio valmistelee parhaillaan EU-reseptiä koskevia ohjeita. Auki on vielä isoja kysymyksiä, kuten se, millaisia tietoja reseptistä on löydyttävä ja miten apteekki voi varmistua lääkemääräyksen aitoudesta.

- Pitää keksiä systeemi, miten lääkäri voidaan identifioida apteekissa, sanoo neuvotteleva virkamies Ulla Närhi sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Myös nykyisin esimerkiksi saksalaisella reseptillä saa Suomessa lääkkeitä, jos potilas niitä välttämättä tarvitsee. Ulkomaisissa lääkemääräyksissä on kuitenkin paljon tulkintaongelmia, joita apteekki voi joutua selvittämään lääkärin kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme