Mainos
Mainos

Reseptivapaat allergialääkkeet suosittuja

Reseptivapaiden allergialääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Suomen Lääkedatan keräämien tietojen mukaan apteekit ostivat viime vuonna lääketukuista reseptivapaita allergialääkkeitä lähes 6,9 miljoonalla eurolla. Allergiasairauksien asiantuntija peräänkuuluttaa apteekkien valistusvastuuta

Yhä useampi suomalainen hillitsee vuotavaa nenäänsä tai kutiavia silmiään apteekeista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Suomen Lääkedatan keräämien tietojen mukaan apteekit ostivat viime vuonna lääketukuista reseptivapaita allergialääkkeitä lähes 6,9 miljoonalla eurolla. Summa on yli kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2000.

Eniten ostettiin suun kautta otettavia antihistamiinitabletteja ja -kapseleita. Seuraavina tulivat silmätipat ja nenäsumutteet sekä -tipat.

Tänä keväänä allergialääkkeiden menekki oli kova, sillä lämmin sääjakso sai useat kasvit kukkimaan yhtä aikaa koivun kanssa. Osasta apteekkeja ehtivät jopa muutamat allergialääkkeet loppua väliaikaisesti.

Allergiatautien asiantuntijan mukaan itsehoitolääkkeiden myynnin kasvua selittävät lääkekaupan vapautuminen sekä allergioiden yleistyminen.

- Uskon, että allergisten oireiden hoitoon tarkoitettujen itsehoitolääkkeiden myynti tulee yhä kasvamaan lähitulevaisuudessa, sillä koko ajan vapautetaan vanhempia allergialääkkeitä reseptipakosta niiden vähäisten sivuvaikutusten vuoksi. Tämä kuvastaa hyvin allergioiden tavatonta yleisyyttä. Ja toisaalta myös terveydenhuolto kannustaa ihmisiä itsehoitoon, sanoo professori Tari Haahtela Husin iho- ja allergiasairaalasta.

Sivuvaikutukset huomioitava

Aivan ongelmattomana Haahtela ei itsehoitolääkkeiden käytön kasvua näe.

- Niillä voidaan loputtomasti lääkitä oireita, jotka ovat itse asiassa vakavia ja jotka olisi syytä hoitaa ihan toisella tavalla. Tehdään siis omaa diagnostiikkaa, joka voi olla päin seiniä. Myöskään lääkehoidon suunnittelussa ei ole kestävyyttä, jos lääkkeitä otetaan satunnaisesti.

Haahtelan mukaan jatkuvat ja haittaa aiheuttavat allergiset oireet tulisi tutkituttaa lääkärillä.

Hän myös muistuttaa, että kaikilla lääkkeillä on sivu- ja haittavaikutuksia.

- Vaikka esimerkiksi antihistamiineja mainostetaan nykyään, että ne ovat väsyttämättömiä, niin eivät ne kuitenkaan kaikilla sitä ole. Niistä voi seurata ihan merkittävää työtehon laskua tai riskiä liikenteessä.

Itsehoitolääkkeiden käyttö on Haahtelan mukaan myönteistä, jos osaa aloittaa allergisten oireiden ehkäisemisen ajoissa ja tietää, miten lääkkeitä käytetään. Samalla hän on kuitenkin huolissaan terveydenhuollon trendistä, jonka mukaan ihmisten pitää hoitaa itse itsensä.

- Itsehoitolääkkeiden käytön kasvu lisää väestölle annettavan valistuksen tarvetta. Tämä lisää apteekkien vastuuta, ettei sieltä loputtomasti annettaisi ihmisille lääkkeitä ilman että he koskaan käyvät selvittämässä, mikä heitä oikeasti vaivaa. Apteekit voisivat ottaa valistustyönsä vakavasti, Haahtela huomauttaa.

Siitepölyallergiasta kärsii Allergia- ja Astmaliiton mukaan arviolta 10-20 prosenttia suomalaisista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme