Mainos
Mainos

Reserviläinen kompastui, jäi Pasin alle ja kuoli – turman takia uusia turvasuosituksia Puolustusvoimille

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suosittelee Puolustusvoimille saattuetoiminnan ja sen harjoittelun lisäohjeistamista. Otkes julkisti tiistaina turvallisuustutkintansa viime lokakuussa Porin prikaatissa Säkylässä sattuneesta reserviläisen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta.

Onnettomuus sattui Libanoniin koulutetun kriisinhallintajoukon saattueharjoituksessa. Usean ajoneuvon saattueen peräpää kiihdytti vauhtia säilyttääkseen lyhyen etäisyyden edessä oleviin ajoneuvoihin, jolloin juoksuun lähtenyt reserviläinen kompastui jalkoihinsa ja kaatui panssaroidun Pasi-miehistönkuljetusajoneuvon alle. Uhri kuoli ripeästä ensiavusta huolimatta.

Puolustusvoimien määräyksissä ja normeissa ei ole ohjeistettu esimerkiksi varoetäisyyksistä. Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että Puolustusvoimat ohjeistavat saattuetoiminnan siten, että jalkamiesten etäisyys ajoneuvoista on riittävä. Jos jalkamiehet liikkuvat ajoneuvojen lähellä, olisi saattueen liikuttava vain kävelyvauhtia.

Harjoitukseen osallistuvia oli ohjeistettu pitämään etäisyydet ajoneuvojen välillä lyhyinä ja toisaalta etenemään jalkautuneena vain kävelyvauhtia.

Otkes myös suosittaa, että ajoneuvojen välillä tulee olla jatkuvasti käytettävissä oleva viestiyhteys. Säkylän harjoituksessa viestiyhteyttä ei käytetty, ja Otkesin mukaan viestimällä olisi ehkä voitu ehkäistä onnettomuuden syntyminen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme