Mainos
Mainos

Reumalasten hoito retuperällä: "Joudun neuvomaan lääkäriä"

Heinolan Reumasairaalan toiminnan loppuminen on ajanut lapsireumaatikot ahtaalle. Vaikka potilaat hoidetaankin nyt pääsääntöisesti lähempänä kotia, ovat lääkäri- ja terveyskeskuskäynnit lisääntyneet. Heinolassa tehtiin kaikki tutkimukset ja hoidot saman katon alla, nyt kaikkialla on käytävä erikseen. Perheille se on merkinnyt kasvaneita kustannuksia ja lisää poissaolopäiviä töistä ja koulusta, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Heinolan reumasairaalan ovet sulkeutuivat viime vuoden huhtikuussa. Sen jälkeen lapsireumaatikkojen hoito siirtyi keskussairaaloihin. Vain vaikeimmat tapaukset hoidetaan yliopistosairaaloissa. Vanhemmat ovat huolissaan siitä, etteivät heidän lapsiaan enää hoida pätevät reumatologit.

Yksitoistavuotias Vili Pyyny Muuramesta on sairastanut reumaa kaksi vuotta. Reumasäätiön konkurssi siirsi pojan hoidot Heinolan reumasairaalasta Keski-Suomen keskussairaalaan Jyväskylään. Isä Jari Pyyny on tyytymätön pojan saamaan hoitoon.

- Perushoidot toimivat, mutta sitten menee arveluttavaksi, jos tulee ongelmia, sanoo Pyyny.

Hän kertoo muun muassa hoitajien ja lääkärien asiantuntemuksen arveluttavan.

- Tuntuu, ettei asiantuntemus vielä ole lähellekään sitä luokkaa, mitä oli Heinolassa, sanoo Pyyny

Keski-Suomessa huonoin tilanne

Lääkäreiden huonoa asiantuntemusta harmittelee myös Äänekoskella asuva Sari Saarinen. Hänenkuusivuotias tyttärensä Lotta sairastaa iriittiä eli äkillistä värikalvontulehdusta. Se on yleinen vaiva reumalapsilla.

- Olen joutunut neuvomaan silmälääkärille, miten iriittiä hoidetaan missäkin vaiheessa. Esimerkiksi kuinka paljon tippoja silmään tiputetaan, kertoo Sari Saarinen.

- Olen pettynyt huomatessani, että resurssit eivät ole riittävät. Siinä tulee inhottava olo, että joudunko minä ottamaan lääketieteellisestä hoidosta vastuuta.

Lapsireumaatikkojen tilanne on huonoin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä, jossa hoidettavana on jopa 150 reumalasta. Sairaalassa käy lasten reumatologi vain kahtena päivänä kuussa. Jyväskylään haluttaisiin palkata reumalääkäri, mutta avoinna olevaan virkaan ei ole hakenut kukaan.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa potilaita on puolet vähemmän, ja siellä reumatologi on tavattavissa 2-3 kertaa viikossa.

Osaavaa hoitohenkilökuntaa puuttuu muualtakin kuin Jyväskylästä. Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen selvityksen mukaan kahdeksassa keskussairaalassa on puutteita reumatiimeissä. Pulaa on muun muassa fysioterapeuteista ja psykologeista.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu (45 minuuttia 26.1.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme