Mainos
Mainos

Richard Wiseman: Yliluonnollinen ilmiö. Totuus on jossain sisällämme

Suomentanut Tuija Tuomaala

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Atena)

Yliluonnollinen ilmiö -kirjan kannessa on jalkalamppu hämärässä. Ilmiö-sanan ö-kirjain muodostaa lampunvarjostimeen suun ja silmät. Ilmiselvä aave. Kansi kertoo hyvin kirjan idean.

Psykologi ja taikuri Richard Wiseman on tarttunut mielenkiintoiseen aiheeseen: miksi näemme olemattomia ja haluamme uskoa aaveisiin, etiäisiin, telepatiaan, enneuniin, Tarot-kortteihin ja ennustuksiin?

Ehkä haluamme uskoa ihmeisiin tai johonkin meitä suurempaan mystiseen? Moni esimerkiksi uskoo helposti, että Britanniassa elää terrieri Jaytee, joka osaa ennustaa, milloin isäntä päättää suunnata kotiin (-uskommehan me senkin, että mustekala osaa ennustaa jalkapallo-otteluiden tulokset).

Wiseman on tutkinut paranormaaleja ilmiöitä parikymmentä vuotta ja hän osoittaa kirjassaan kohta kohdalta, missä aivojemme mielikuvitus johtaa meitä hänen mielestään harhaan.

No, esimerkiksi se terrieri kävi Wisemanin tutkimusten mukaan ikkunalla noin 13 kertaa iltapäivisin. Paikka oli sen suosikki. Oli siis todennäköistä, että joku kerta tärppäsi. Eläimen maagiset kyvyt jäivät kyseenalaisiksi.

Nivelkipupotilaat olivat varmoja, että säällä ja heidän kivuillaan on selkeä yhteys. Asiaa ei pystytty näyttämään toteen. Wisemanin mukaan potilaat muistivat ne kerrat, jolloin voimakas kipu osui yksiin erityisen säätyypiin kanssa ja muut kerrat unohtuivat.

Amerikkalainen Duncan MacDougall mittaili 1900-luvun alussa kuolevien painoa ja sai lopputulemaksi, että sielu painaa 21 grammaa. Tutkijat olivat taas ilonpilaajia ja osoittivat, että ihmisen ruumiinlämpö nousee kuoleman lähestyessä, koska keuhkot eivät jäähdytä enää verta. Paino vähenee hikoilun takia.

Ennustajat taas puhuvat siinä määrin ympäripyöreitä, että asiakkaan on helppo tarttua syöttiin, väittää Wiseman. Tietojen kalastelu ihmisiltä on usein helppoa, sillä he näkevät usein sitä, mitä he haluavat nähdä ja ovat persoja imartelulle. Wiseman muistuttaa, että kaikki selvännäkijät eivät ole huijareita, vaan he käyttävät tekniikoita tiedostamattaan. Tieteellisissä (eristyksissä tehdyissä) kokeissa selvännäkijät ovat Wisemanin mukaan järjestelmällisesti epäonnistuneet, koska he eivät ole päässeet suoraan vaikuttamaan asiakkaaseen.

Myös enneunet Wiseman panee palasiksi. Hän arvioi, että koska unilla on tapana olla melko omituisia, ne saa myös helposti väänettyä sopimaan todellisiin tapahtumiin. Hänestä enneunissa ei ole kyse tulevaisuuden taianomaisesta ennustamisesta vaan todennäköisyyden laeista. Näemme joka yö keskimäärin peräti neljä parinkymmenen minuutin mittaista unta, joista yleensä mieleen palautuu se, joka jollain lailla näyttäisi liippaavan läheltä seuraavana päivänä. Jälkikäteen ihmiset kertovat kärkkäästi nähneensä katastrofia ennakoivan unen, mutta etukäteen niistä harva kertoo.

Wisemanin Yliluonnollinen ilmiö -kirjassa on paljon faktaa, mutta sitä on helppoa ja huvittavaa lukea, koska esimerkkejä on paljon.

Enpä tiennyt ennen sitäkään, että Britanniaan perustettiin vuonna 1966 ennakkoaavistusten toimisto. Se pyrki ehkäisemään tulevia tragedioita yleisövihjeiden perusteella. Toimisto sai tuhatkunta ennustusta, mutta ne kaikki tulivat vain kuudelta ihmiseltä. Kun toimisto muutaman vuoden kuluttua lopetettiin rahoituksen puutteessa, kukaan henkilökunnasta tai näistä kuudesta "ennustajasta" ei aavistanut sulkemista etukäteen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme