Mainos
Mainos

Riikka Ala-Harjan Finlandia-ehdokas koskettaa

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu

(Like)

Kolmen rintaman sota. Toisen maailmansodan ratkaisutaistelu, Normandian maihinnousu käynnistyy. Nuorilta miehiltä ajetaan hiukset pois, jotta lääkintämiehet voisivat hoitaa päähaavat taistelukentällä helpommin. Valtavat miestappiot ja turhaa kuolemaa. Liittoutuneiden 600 laskuvarjosotilasta tiputetaan suolle. Miehet eivät pääse raskaiden taisteluvarusteiden takia rämpimää kuivalle maalle. Päivästä toiseen Julie opastaa tästä sotahistoriasta kiinnostuneita turisteja.

Sota avioliitossa ja ero. Henrillä on salasuhde nuoreen naiseen, työkaveriin. Henri oli ostanut uusia vaatteita, lisännyt partavedenkäyttöä ja laihduttanut, oli ollut pitkiä työmatkoja. Olihan työkaverit vihjailleet, että Henri ei lounasta heidän kanssaan. Silti oman avioliiton paljastuminen tylsäksi ja vanhaksi oli Julielle yllätys. ”Tunsin Henrin menot, ajatukset ja toimet, me asuimme yhdessä, me olimme yhtä, me olimme perhe, me olimme samalla puolella, meillä oli jonkinlainen rakkaus.”

Sota leukemiaa vastaan. Emman vartalossa on mustelmia, aivan liian paljon mustelmia. Diagnoosi on akuutti leukemia. Miltä tuntuu, kun joutuu luovuttamaan ainokaisen asiaintuntijoille? Kun joutuu toteamaan, että ei osaa tehdä mitään, on vain tiellä ja ylimääräinen, ei voi edes luvata lapselleen mitään. ”Tekevätkö hoitajat ja lääkärit tänään parhaansa, jos heitä sattuu väsyttämään, jos ylilääkäri on eilen riidellyt vaimonsa kanssa tai juonut vähän liikaa tai nukkunut huonosti...” Paranemisprosentti kahdeksanvuotiaalla lapsella on yli 80. Silti on kyse kuoleman mahdollisuudesta, vaikka kukaan ei sano sitä ääneen. ”On vaikeata katsoa kun oma lapsi kärsii, haluaisin siirtää kivut itselleni.”

Sotaa käydään sitä varten, että se voitetaan. ”Tauti joko selätetään tai sitten sille hävitään, ollaan naimisissa tai sitten ei olla, sota hävitään tai voitetaan, mikään ei ole milloinkaan tasan.”

Riikka Ala-Harja on kirjoittanut koskettavan ja helposti samaistuttavan kirjan. Polemiikki kirjan ympärillä on ongelmallinen asia. Teosta lukiessa jouduin monta kertaa pohtimaan missä menee taiteilijan vapaus, missä yksilön suoja? Kirja on niin terapeuttinen, että se tavallaan oikeuttaa itse itsensä. Ehkä ydinongelma onkin se, että teos tehtiin ilman yhteistyötä.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme