Mainos

Riita suojelutyöstä jäytää rajavartijoiden lakonuhan sovittelua

STTK:laisen Rajavartioliiton ja Rajavartiolaitoksen välisiä neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran valtakunnansovittelija johdolla maanantaina

Rajavartijoiden lakonuhan sovitteluilmapiiri on kiristynyt entisestään suojelutyöstä kehkeytyneen riidan vuoksi.

Rajavartiolaitoksen esikunta ilmoitti eilen sulkeneensa määräyksellään rajanylityspaikkojen passintarkastukset mahdollisen lakon ulkopuolelle määrittämällä ne suojelutyöksi. Rajavartioliitto pitää päätöstä täysin perusteettomana ja on laittanut lakimiehensä selvittämään, onko esikunta syyllistynyt virkavirheeseen määräyksen antaessaan.

Lakonalaisella suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka suorittaminen työtaistelua toimeenpantaessa on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantamisen ehkäisemiseksi. Suojelutyöksi luetaan myös sellaisen omaisuuden suojeleminen, joka työtaistelun johdosta erityisesti vaarantuu.

Rajavartioliitto katsoo, että maahantulotarkastukset eivät missään tapauksessa ole suojelutyötä.

- Suojelutyöllä ei ole todellakaan tarkoitettu huolehtia rajaliikenteen sujuvuudesta, mihin rajavartiolaitoksen esikunta nyt määräyksellään pyrkii, liiton puheenjohtaja Reijo Kortelainen huomauttaa antamassaan tiedotteessa.

Rajavartioliiton mukaan "rajavartiolaitoksen esikunnalla on todellinen hätä, kun se on joutunut määrittämään maahantulotarkastukset suojelutyöksi".

- Tällä verukkeella rajavartiolaitos yrittää pakottaa lähinnä Rajavartioliittoon kuulumattomia esimiehiä tekemään lakonalaista rajatarkastustyötä, josta he voivat laillisesti kieltäytyä.

Sovittelu jatkuu maanantaina

STTK:laisen Rajavartioliiton ja Rajavartiolaitoksen välisiä neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla maanantaina aamuyhdeksältä.

Jos sopua virkaehtosopimuksesta ja siihen liittyvästä palkkausjärjestelmän uudistamisesta ei löydy, liitto aloittaa lakon tiistaiaamuna kello 6.

Rajanylityksiä tuntuvasti hidastava lakko koskisi kaikkia itärajan kahdeksaa kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Niiden kautta kulkee päivittäin keskimäärin 17 000 matkustajaa.

Rajavartioliiton sekä rajavartioston ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä on kiistaa erityisesti valtion työntekijöihin sovellettavan uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotosta. Työnantajan mukaan uusi sopimus lisäisi palkkauksen kannustavia elementtejä ja toisi lähes yhdeksän prosentin palkankorotukset.

Rajavartioliitto katsoo, että palkat huononisivat selvästi, jos muun muassa nykyiset lisät poistetaan. Liitto ei kuitenkaan julkistanut palkankorotusvaatimuksiaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot