Mainos
Mainos

Rikkoutuuko kuusi tuntia netissä päivässä?

Lasten ja nuorten liiallinen internetin käyttö aiheuttaa arviolta joka kymmenelle riippuvuusongelmia. Nuoret tiedostavat netin vaaroja ja yksityisyyttä entistä paremmin, mutta ovat silti nettimaailmassa hyvin haavoittuvaisia.

Tavanomaisuudesta poikkeavaa hiljaisuutta, unettomuutta tai ahdistuneisuutta. Pahimmillaan kiputiloja, masennusta ja ylipainoa. Nettiriippuvuuden oireita voi olla vaikea tunnistaa.

- On hyvä huolestua siinä vaiheessa, jos nuoren elämässä tuntuu tapahtuvan selviä muutoksia. Jos nuori muuttuu hiljaisemmaksi, ahdistuneemmaksi tai on väsynyt kokoajan, niin silloin kannattaa kyllä tsekata sitä, että käykö sitten niin, että nuori valvoo aamuyöhön asti siellä koneella tai kokee siellä semmoisia asioita, jotka aiheuttavat hänelle mielipahaa, psykologi Marjo Kokko kertoo.

Mobiililaitteiden kehityksen myötä netti kulkee nykyisin lähes jokaisen nuoren mukana taskussa. Sitä kautta se on aina saatavilla.

- Joo, aika paljon käytän kännykälläkin nettiä. Katon erilaisia videoita ja surffaan ihan muuten vaan, espoolainen Gabriel Bäckman kertoo.

Hyötyjä ja haittoja

Netti onkin tuonut paljon hyvää ja helpottunut esimerkiksi yhteydenpitoa kavereihin. Nettimaailma voi kuitenkin koukuttaa nuoret käyttäjänsä aina riippuvuussuhteeseen asti. Haitalliseksi netin käyttö lasketaan kun tietokoneen ääressä käytetty vapaa-aika ylittää kuusi tuntia päivässä ja on jo selvästi hyvinvointia vahingoittavaa.

Tarkkoja lukuja riippuvuusasteen haitoista kärsivistä ei Suomessa vielä ole, mutta määrän on arveltu olevan lähempänä kymmentä prosenttia nuorten ikäluokasta.

Neljä viidestä nuoresta kuluttaa vapaa-ajastaan ruudun ääressä vähintään kahdesta kolmeen tuntiin päivässä. Viime vuonna tehdyn Nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan yli neljä tuntia ruutujen ääressä 10-14 vuotiaista viettää vajaa kuudennes, mutta 15-19 vuotiaista jo yli kolmannes.

Rajojen asettaminen saattaa olla monesti nuorelle hyväksi, mutta psykologinkin mukaan jokaisen vanhemman tulisi olla vähintäänkin kiinnostunut kulutetuista sisällöistä.

- Se on se ydinjuttu. Että ei niin kuin tuomita ja sanota, että nyt loppuu tämä netin käyttö, vaan ennen kaikkea kiinnostutaan myös myönteisesti, Marjo Kokko opastaa.

- Yksityisyyden tiedostamisesta ja nettiturvallisuudesta puhutaan onneksi paljon medioissa, mutta ei läheskään vielä riittävästi, Kokko jatkaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme