Mainos
Mainos

Rikoksen uhrien korvausoikeus laajenee

Esimerkiksi väkivaltarikosten uhreille ryhdytään maksamaan valtion varoista korvausta kärsimyksestä. Korvauksia myönnetään kuitenkin vasta vuoden 2008 jälkeen.

Rikoksen uhriksi joutuneiden korvauksia kohennetaan. Vuoden vaihteessa voimaan tuleva laki takaa uhrille lähes aina valtion varoista sen suuruisen korvauksen, jonka tuomioistuin on hänelle määrännyt. Tasavallan presidentti on vahvistanut lain tänään.

Valtion on maksettava rikosvahinkokorvauksia, koska ne saadaan harvoin perittyä rikosten tekijöiltä. Tähän asti valtio on maksanut uhreille usein pienemmän summan kuin tuomioistuin on määrännyt. Jatkossa Valtiokonttorin on perusteltava, jos se poikkeaa tuomioistuimen määräämästä summasta.

Korvauksiin tulee kuitenkin eräänlainen omavastuu eli 150 euron suuruinen perusvähennys. Tämä tarkoittaa, ettei pienimpiä korvauksia makseta valtion pussista. Uhri voi yrittää saada rahat rikoksen tekijältä.

Korvauksille katot

Mahdollisuus saada korvauksia henkisestä kärsimyksestä laajenee koskemaan myös törkeiden väkivaltarikosten uhreja, mutta tämä muutos tulee voimaan vasta vuoden 2008 alussa. Tähänkin asti kärsimyskorvauksia on maksettu seksuaalirikosten ja vapauteen kohdistuneiden rikosten uhreille.

Kärsimyskorvauksilla on uuden lain mukaan yläraja. Seksuaalirikoksissa enimmäismäärä olisi 8000 euroa ja väkivaltarikoksissa 3000 euroa. Kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta maksetaan korvausta korkeintaan 10000 euroa.

Korvaushakemusten käsittely kestää tätä nykyä Valtiokonttorissa 7-8 kuukautta. Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa käsittelyä. Vauhdin toivotaan kasvavan, kun rikosvahinkolautakunnalta ei tarvitse enää odottaa hakemuksiin lausuntoja. Rikosvahinkolautakunta lakkautetaan.

Muutosten on arveltu lisäävän valtion varoista maksettavia korvauksia noin 2,7 miljoonalla eurolla vuodessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme