Mainos
Mainos

Rikoksiin painostaminen liittyy usein koulukiusaamiseen

Porukassa alakynteen jäänyt nuori voidaan pakottaa esimerkiksi varastamaan kaupasta.

Nuoria rikoksiin painostavat ovat yleensä itsekin nuoria. Ns. sijaisrikollisuus liittyy usein koulukiusaamiseen. Porukassa alakynteen jäänyt voidaan pakottaa esimerkiksi varastamaan kaupasta.

Aikuisten harjoittama nuorten painostus ei tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ole täällä ongelma. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa on todettu, että alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tuotu maahan myymälävarkauksien ja ryöstöjen tekijöiksi.

Sijaisrikollisuuden yleisyyttä ja siihen altistavia tekijöitä on kartoitettu tutkimuksessa, johon vastasi yli 1100 helsinkiläistä 14-16-vuotiasta koululaista.

Noin neljä prosenttia vastaajista ilmoitti tehneensä alle 15-vuotiaana rikoksen yli 15-vuotiaan painostuksesta. 12 prosenttia kertoi tuntevansa jonkun sijaisrikoksen tehneen. Painostajiksi tunnustautui vain kaksi prosenttia vastaajista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme