Mainos
Mainos

Rikoksiin painostaminen liittyy usein koulukiusaamiseen

Porukassa alakynteen jäänyt nuori voidaan pakottaa esimerkiksi varastamaan kaupasta.

Nuoria rikoksiin painostavat ovat yleensä itsekin nuoria. Ns. sijaisrikollisuus liittyy usein koulukiusaamiseen. Porukassa alakynteen jäänyt voidaan pakottaa esimerkiksi varastamaan kaupasta.

Aikuisten harjoittama nuorten painostus ei tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ole täällä ongelma. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa on todettu, että alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tuotu maahan myymälävarkauksien ja ryöstöjen tekijöiksi.

Sijaisrikollisuuden yleisyyttä ja siihen altistavia tekijöitä on kartoitettu tutkimuksessa, johon vastasi yli 1100 helsinkiläistä 14-16-vuotiasta koululaista.

Noin neljä prosenttia vastaajista ilmoitti tehneensä alle 15-vuotiaana rikoksen yli 15-vuotiaan painostuksesta. 12 prosenttia kertoi tuntevansa jonkun sijaisrikoksen tehneen. Painostajiksi tunnustautui vain kaksi prosenttia vastaajista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot