Mainos
Mainos

Rikollisten tunnistusrivistöt käyttöön

Suomen poliisi alkaa käyttää amerikkalaisista elokuvista tuttua rikollisten tunnistusrivistöä. Tunnistusrivistöllä poliisi pyrkii tehostamaan törkeiden rikosten selvittämistä.

Rikollisten tunnistusrivistöt otetaan pian käyttöön myös Suomessa.

Helsingin Sanomissa haastateltu lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist uskoo, että tunnistusrivistöt parantavat oikeusturvaa ja vähentävät väärien tuomioiden mahdollisuutta.

Poliisi sai oikeuden ryhmätunnistukseen kuun alussa voimaan tulleessa lakipaketissa. Se laajentaa poliisin keinoja törkeiden rikosten selvittämisessä.

Laki velvoittaa kenet tahansa saapumaan ryhmätunnistuksen vertailuhenkilöksi, jos se on rikoksen selvittämisen kannalta tärkeää. Ryhmätunnistukseen osallistumisesta saa myös korvauksen. Törnqvistin mukaan mahdollisuus käytännössä joutua kutsutuksi tunnistusrivistöön on kuitenkin pienempi kuin joutua varsinaisen rikoksen uhriksi tai todistajaksi.

Tunnistusrivistöön kutsuttavan vertailuhenkilön pitää muistuttaa tekijästä tehtyä silminnäkijäkuvausta, mutta ei välttämättä itse epäiltyä. Vertailuhenkilöitä pitää olla epäillyn lisäksi vähintään viisi, jotta sattumanvaraisuus suljetaan riittävän hyvin pois. Tunnistusrivistöllä pyritään saamaan luotettavuutta rikosten silminnäkijähavaintoihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme