Mainos

Rikollisuusriskiä voidaan ennustaa jo lapsuudessa

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lapsuusiän psykososiaalisilla ongelmilla on yhteys rikolliseen toimintaan aikuisiässä.

Lapsuudessa havaitut käytöshäiriöt kuten levottomuus ja masennus sekä oppimisvaikeudet kasvattavat rikoksen riskiä lapsen myöhäisemmässä ikävaiheessa.

Tutkimus toteutettiin Turun yliopiston lääketieteellisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan yhteistyöhankkeena. Tutkimukseen osallistui 10 prosenttia vuonna 1981 syntyneestä ikäluokasta. Ensimmäisessä vaiheessa lapset olivat 8-vuotiaita, toisessa 18.

8-vuotiaana erilaisista psykososiaalisista ongelmista kärsineillä oli muita yleisemmin tilillään rikoksia kymmenen vuotta myöhemmin.

- Jos lapset eivät asuneet molempien vanhempiensa kanssa, ennusti se myöhäisemmässä vaiheessa rikollisuutta. Rikollisuuden ennustekijä on myös se, että vanhemmilla oli alhainen koulutus, kertoo tutkija Henrik Elonheimo.

8-vuotiaana raportoidut psykososiaaliset häiriöt ja rikosten sävyttämä elämäntapa 18-vuotiaana kasaantuivat voimakkaasti tutkimusryhmän sisällä.

Jyväskylässä Haukkalan sairaalaerityiskoulussa pyritään katkaisemaan negatiivisten tapahtumien ketju eri tavoin oireilevien lasten elämässä. Koulun rehtori ei ylläty tutkimuksen tuloksista.

- Jos lapsi jätetään ilman rakkautta ja huolenpitoa, niin edellytykset selvitä jatkossa ovat aika heikot, toteaa rehtori Pirjo Tilus.

Tiluksen mukaan yhteiskunta haluaa kyllä puuttua varhain ja ennaltaehkäistä oireiden paisumista, mutta näkyvää tulosta ei vain tunnu syntyvän. Hänen mukaansa apu on pirstaleista ja avunantajat liian usein yhteistyökyvyttömiä. Yhteisten toimintatapojen ja tavoitteiden puuttuessa liian moni auttaja väsyy, turhautuu ja lopulta luovuttaa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot