Mainos
Mainos

Rintsikat päähän ja reggae soimaan - tässä kevään kummallisimmat vaalivideot

Ihanteellisessa vaalimainoksessa ehdokas tiivistää persoonansa ja politiikkansa niin vetovoimaisesti, että saa yleisön äänestämään. Kaikille eduskuntavaaliehdokkaille tämä ei ole kuitenkaan ollut helppoa toteuttaa.

Kevään vaaleissa on korostettu sosiaalisen median merkitystä kampanjoinnille, ja moni ehdokas onkin kääntynyt YouTuben puoleen kertoakseen aatteistaan videon avulla. Onhan verkkovideokampanjointi edullisempaa ja helpommin jaettavaa kuin televisiossa mainostaminen.

Kustannuksista tinkiminen ja kuvausaikataulun kiirehtiminen heijastuukin moniin videoihin huonona äänenlaatuna ja epäedullisena valaistuksena. Mahdolliset sanahirviöiden tankkaamiset jätetään, eikä uusintaottoa ehditä purkittaa.

Edes pääministeri Mari Kiviniemi ei ole ehtinyt järjestää kunnollista kuvaussessiota YouTube-kampanjointia varten. Mari puhuu asiaa -videoissa itse asia häviää huonon akustiikan alle, vaikka pääministerin esiintyminen muutoin hyvin itsevarmaa onkin.

Pönöttämisen sijaan...

Suurin osa videopalveluun ladatuista vaalimainoksista noudattaa samaa asetelmaa: ehdokas pönöttää neutraalin taustan edessä ja kertoo itsestään ja vaaliohjelmastaan. Ruudussa näkyy ehdokkaan nimi, puolue ja mahdollisesti äänestysnumero.

Osa ehdokkaista toteuttaa videonsa kysymys-vastaus -muodossa. Joko puheen väliin tulee välitekstejä, jotka kysymyksin ohjaavat puheenaihetta, tai sitten ruudussa on ehdokkaan seurana tätä tenttaava haastattelija.

Ehdokkaat katsovat rohkeasti kameraan, mutta monesti tilanteen epämukavuus huokuu ehdokkaan esiintymisestä - vaaliteesit luetaan paperista ilman äänenpainon vaihtelua tai luontevaa kehonkieltä. Joillakin ehdokkailla on jopa vaikeuksia edustamansa puolueen muistamisessa.

...Miten erottua massasta?

Esimerkiksi SDP ja Kristillisdemokraatit ojentavat kätensä kuulovammaisten suuntaan. Peruspönötyksen sijaan useissa videoissa vaaliteesit ilmaistaankin viittomakielellä.

Myös kokoomuslainen Elina Lepomäki Uudenmaan piiristä on ymmärtänyt kekseliäisyyden päälle vaalivideossaan, joka on lavastettu uutislähetykseksi. Ankkurikollegana toimii entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen.

Ruudun alalaidassa vilisevissä grafiikoissa annetaan huumorille tilaa muun muassa kertomalla Funnairin ja Vörtsilän pörssimenestyksestä.

Ainakin yksi kristillisdemokraattiehdokas tietää, että kertaus on opintojen äiti. Uudenmaan vaalipiirissä ehdokkaana oleva KD:n Arto Lehkamo kertoo aatemaailmasta ytimekkäästi ja mieleenpainuvasti tässä videossa.

Varsinainen poliittinen ohjelma saattaa seuraavassa kuitenkin jäädä vielä kysymysmerkiksi.

Monet ehdokkaat ovat ryydittäneet videoitaan musiikein. Näin mahdollisesti monotoniseen yksinpuheluun saadaan tunnevastetta ja dynamiikkaa.

Kokoomuksen helsinkiläisehdokas Pia Pakarinen on tuonut musiikin kiinteäksi osaksi vaalimainostaan: ehdokas tanssii letkeän reggae-musiikin tahtiin, seuranaan koira ja tummaihoinen mies.

Mutta onko luovuudellakin rajansa?

Kevään erikoisin vaalivideo saattaa kuitenkin olla Oulun vaalipiirin perussuomalaisehdokkaan Kari Tykkyläisen käsialaa.

Videolla Tykkyläinen esiintyy vaimonsa kanssa rintaliivit päässä. Lisäksi ehdokas käy eriskummallista dialogia televisiosta kaapatun oopperataltioinnin kanssa.

Tykkyläinen on ansioitunut YouTuben käyttäjä. Reilun tuhannen palveluun ladatun teoksen joukossa on myös lyhyt video, jossa hän todistaa olevansa lannistumaton läiskimällä itseään aikakauslehdellä päähän. Videota on katsottu jo satoja tuhansia kertoja - monta kertaa itse vaalivideota enemmän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme