Mainos
Mainos

Rippikoulun suosio laskee Ruotsissa

Rippikoulun käy enää reilu kolmannes ruotsalaisnuorista. Meillä sen sijaan konfirmoidaan lähes 90 prosenttia nuorista.

Vain vähän yli kolmannes ruotsalaisnuorista käy rippikoulun ja osallistuu konfirmaatioon. Määrä on laskenut huomattavasti sitten 1970-luvun alun, jolloin Ruotsin nuorisosta konfirmoitiin noin 80 prosenttia.

Uskontotutkija Mia Lövheim selittää muutosta sillä, että uskonnollisen kasvatuksen saavien lasten määrä on pienentynyt. Hän arvelee lisäksi, että kirkon merkitys vapaa-ajanharrastusten järjestäjänä on kutistunut, koska lapsille ja nuorille on nykyään tarjolla niin paljon muitakin harrastusmahdollisuuksia.

Kirkon teettämän tutkimuksen mukaan rippikoulun käyvät nuoret ovat kuitenkin erittäin tyytyväisiä valintaansa. Erityisen merkityksellistä nuorille on se, että he pääsevät rippikoulussa keskustelemaan tärkeinä pitämistään asioista kuten ystävyydestä ja rakkaudesta.

Rippikoulun suosio on Ruotsissa merkittävästi vähäisempää kuin Suomessa. Meillä lähes 90 prosenttia nuorista käy rippikoulun.

Suomen ja Ruotsin lukuja ei voi verrata suoraan, sillä meillä tilastoidaan hieman eri asiaa kuin naapurissa. Kaikki rippikoulun käyvät nuoret eivät nimittäin osallistu konfirmaatioon.

Rippikoululeirit ovat Suomessa niin suosittuja, että niille osallistuu sellaisiakin nuoria, jotka eivät kuulu eivätkä halua liittyä evankelis-luterilaiseen kirkkoon. He ovat tervetulleita leirille, mutta konfirmaatioon osallistuminen edellyttää kirkon jäsenyyttä.

Suuri osa rippikoulun käyneistä suomalaisnuorista osallistuu kuitenkin konfirmaatioon.

(MTV3-STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme