Mainos

Risikko: Palvelut eivät tavoita perheitä

Peruspalveluministeri Paula Risikko haluaisi kotipalvelut nykyistä paremmin lapsiperheiden käyttöön. Risikon mielestä pelkät suositukset eivät riitä parantamaan kotipalvelujen saatavuutta, vaan tilanteen korjaamiseen tarvitaan lainsäädännön muuttamista.

TERVE-SOS -messuilla Lahdessa puhuneen Risikon mukaan vuonna 2007 kodinhoitoapua sai 10 387 lapsiperhettä, kun vielä vuonna 1995 palvelun piirissä oli 29 992 lapsiperhettä. Risikko katsoo, että kotipalvelun käytön väheneminen lapsiperheissä on merkki siitä, että varhaisen tuen muodot eivät ole riittävästi lapsiperheiden käytössä.

Ministerin mukaan kotipalvelu on usein korvattu perhetyöllä, vaikka palvelumuotojen tavoite on varsin erilainen.

- Kotipalvelu on matalan kynnyksen palvelu, jota käytetään, kun asiakas tarvitsee apua kotiin arkipäivän askareista selviytymiseen esimerkiksi sairauden vuoksi. Perhetyötä voidaan käyttää, kun perheessä on vakavia ongelmia. Kuntouttavalla työotteella saadaan hyviä tuloksia, jos perhe itse haluaa ottaa apua vastaan, ministeri sanoo.

Risikko toteaa, että palveluiden painopisteen pitäisi olla olla vahvasti ehkäisevissä palveluissa.

- Perheiden jaksamisen tueksi ja arjen ongelmien ratkomiseksi tarvitaan useiden ammattilaisten yhteistyötä ja helposti saatavilla olevia matalan kynnyksen palveluja.

Sosiaalihuoltolaki määrittelee kotipalveluiden järjestämisen kuntien vastuulle. Kotipalvelua voidaan toteuttaa myös lastensuojelun avohuollon tukitoimena.

- Lastensuojelun asiakkaiden mahdollisuuksissa saada kotipalvelua on esiintynyt vakavia puutteita. Lastensuojelulain muutos tuo kotipalvelut paremmin lastensuojelun avohuollon asiakkaiden hyödynnettäviksi", ministeri sanoo.

Ministerin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan lastensuojelun laatusuosituksia. Hänen mukaansa kentältä tulleen viestin mukaan suositukset eivät yksin riitä avohuollon palvelujen lisäämiseen.

- Lapsiperheiden kotipalvelujen saantia tehostetaankin nyt muuttamalla lastensuojelulakia ensi vuoden alusta ja kohdentamalla avohuollon palveluihin rahaa seuraavaan talousarvioesitykseen, Risikko sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot