Mainos
Mainos

Risikko: Sairaaloiden työnjakoa muutettava

Peruspalveluministeri Paula Risikko patistaa sairaanhoitopiirejä laatimaan selvät suunnitelmat siitä, miten ne tulevat jakamaan keskenään erikoissairaanhoidon tehtäviä.

Vaatimuksen taustalla on muun muassa OECD arvio siitä, että suomalainen 50-ja 60 -luvuilla rakennetulle sairaalaverkostolle perustuva erikoissairaanhoito on liian hajallaan ja tehoton.

MTV:n uutiset kertoi eilen, että sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi karsia täydenpalvelun keskussairaalaverkostoa puoleen nykyisestä. Suomessa on nyt 26 alue- ja 21 keskussairaala, joista 5 on yliopistollisia.

Peruspalveluministeri Paula Risikko ei puhu keskusairaaloiden karsimisesta vaan painottaa erikoissairaanhoidon työnjakoa.

- Vuonna 2006 on tehty asetus jossa on pyydetty, että sairaanhoitopiirit pohtisivat työnjakoa eli kuka tekee mitäkin. Nyt kun saimme nämä selvitykset, niin työnjako ei ole kehittynyt Suomessa ja olemme pyytäneet syyskuun alkuun mennessä uudet suunnitelmat. Sairaaloitten karsimisesta ei ole siis kysymys, Risikko sanoo.

Kyse on esimerkiksi alle 30-viikkoisten keskosten hoidon keskittämisestä vain joihinkin sairaaloihin. Keskittäminen tarkoittaisi muutosta keskusairaaloiden toimintoihin. Tarkemmin Risikko ei tähän ota kantaa vaikka korostaakin maakunnallisten keskussairaaloiden roolia.

- Kyllähän meillä pitää olla täyden palvelun päivystyskeskukset, ja niiden on oltava mahdollisimman lähellä ihmisiä eli emme voi karsia tällaisia päivystyskeskuksia. Mutta silloin kun kyse on erityisen vaativasta osaamisesta ja erityisosaamisesta, niin sitä ei riitä Suomessa joka sairaalaan, Risikko toteaa.

Joidenkin terveydenhuollon ammattilaisten esittämästä sairaaloiden yhtiöittämisestä Risikko ei innostu.

- En ole sen kannalla. Kyllä se on niin, että julkinen sektori hoitaa sairaanhoidon pääasiassa tulevaisuudessakin. Tarvitsemme tietysti sairaanhoitoon yksityistäkin puolta, mutta suurin piirtein samassa suhteessa kuin tänäkin päivänä.

Sairaanhoitopiirien pitää kertoa työnjaon toimenpiteistä ministeriölle syyskuun loppuun mennessä.

Lue myös juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme