Mainos

Risikko: Toimeentulotukiasiakkaille tulossa palvelutakuu

Palvelutakuun on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta.

Toimeentulotukea tarvitseville on tulossa palvelutakuu ensi vuonna. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee toimeentulotuesta annetun lain muuttamista siten, että laissa säädettäisiin määräajasta, jonka kuluessa toimeentulotukihakemus on käsiteltävä ja jonka kuluessa toimeentulotukiasiakkaalle tulisi järjestää vastaanottoaika sosiaalityöntekijälle tai sosiaaliohjaajalle toimeentulotukiasiassa.

Uudistuksesta kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton hyvinvointitorilla Porissa SuomiAreenassa tänään.

Kiireellisissä tilanteissa hakemus tulisi käsitellä heti eli samana tai seuraavana arkipäivänä. Kiireettömissä tilanteissa päätös tulisi tehdä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Jos hakemus on puutteellinen, asiakkaalle tulee antaa tai lähettää yksilöity täydennyspyyntö viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Jos hakemus vaatii lisäselvityksiä, tulee selvä osa hakemuksesta ratkaista viivytyksettä ja loppuosa hakemuksesta ratkaista lisäselvitysten saavuttua.

Lakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että asiakkaan tulisi päästä sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan vastaanotolle kiireettömässä tilanteessa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun hän on pyytänyt vastaanottoaikaa, ellei asiaa voida hoitaa muulla tavoin.

Toimeentulotukiasiakkaat ovat kokeneet ongelmalliseksi sen, että sosiaalityöntekijät tai sosiaaliohjaajat ovat vaikeasti tavoitettavissa. Toimeentulotukiasiakkailla on usein tarve saada lisäselvitystä saamastaan toimeentulotukipäätöksestä sekä keskustella toimeentulotuen tarpeeseen johtaneista syistä.

Usein asiakkaat tarvitsevat sosiaalihuollon ammattilaisen apua myös neuvonnan saamiseksi ensisijaisista etuuksista ja kokonaistilanteensa selvittämiseksi.

Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle vielä tänä syksynä ja uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta, sanoi peruspalveluministeri Risikko.

Esitys perustuu hallitusohjelman kirjaukseen siitä, että sosiaalitakuu toteutetaan asteittain ottamalla käyttöön palvelutarpeen arvioinnin määräajat keskeisissä sosiaalipalveluissa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot