Mainos
Mainos

Risikko uudesta Pandemrix-tuloksesta: Tämä on loistava juttu

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) on tyytyväinen, että uusi tutkimustulos mahdollistaa narkolepsiaan sairastuneiden korvaushakemusten uudelleenkäsittelyn.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi aiemmin tänään, että riski sairastua narkolepsiaan oli koholla kahden vuoden ajan Pandemrix-rokotuksesta. Aiemmin on ajateltu sairastumisriskin olleen koholla vain kahdeksan kuukautta rokottamisesta. 

– Tämä on loistava juttu. Olen seurannut paljon näiden (narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten) perheiden tilannetta. Heillä on ollut todella paljon surua siitä, että he ovat kokeneet sairastuneensa rokotteen takia eivätkä kuitenkaan ole saaneet korvauksia. Nyt, kun otetaan uuteen käsittelyyn yli 50 sairastumistapausta, niin luulen monen voivan saada nyt myönteisen päätöksen. 

Risikko puolustaa kuitenkin aiempaa päätöstä kahdeksan kuukauden sairastumisrajasta:

– Päätös ei todellakaan ollut hätiköity, koska kyse oli sen tutkimuksen tuloksesta, mitä siihen mennessä oli saatu selville. On erinomaisen hyvä asia, että  sitä ei kuitenkaan uskottu, vaan jatkettiin tutkimuksia ja saatiin selville, että riskiraja onkin kaksi vuotta. 

Pandemrix-rokotetta käytettiin talvella 2009-2010 epidemian torjuntaan. THL:n arvioiden mukaan rokote esti noin 50 sikainfluenssasta aiheutuvaa kuolemaa ja 80 000 sikainfluenssatartuntaa.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme