Mainos
Mainos

Riskisynnyttäjät tyytymättömiä

Riskisynnyttäjien odotukset synnytyksen suhteen eivät juurikaan poikkea muiden synnyttäjien odotuksista. Heidän kokemuksensa synnytyksestä sen sijaan ovat selvästi kielteisempiä, ilmenee tuoreesta väitöskirjasta. Riskisynnyttäjät kokevat, että heillä on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. He sopeutuvat synnytyskipuihin huonommin kuin muut synnyttäjät ja heidän emotionaaliset tuntemuksensa ovat selvästi negatiivisempia kuin muilla.

Pia Ahosen väitöskirja tuo kansainvälisestikin merkittävää uutta tietoa, sillä tähän asti tutkimuksissa on keskitytty riskiraskauksien seurantaan. Ahonen keskittyy tutkimuksessaan eririskisten ensisynnyttäjien raskaudenaikaisiin odotuksiin ja synnytyskokemuksiin. Hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa tänään.

Ahosen tutkimus perustuu 251 ensisynnyttäjän vastauksiin. Heistä noin puolet oli riskisynnyttäjiä. Eri syistä riskisynnyttäjiksi luokitellaan noin kolmannes synnyttäjistä. Naisten keski-ikä oli 27,9 vuotta. Synnyttäjien keski-ikä Suomessa on 27,7 vuotta.

Kätilön läsnäoloa toivotaan

Verratessaan naisten odotuksia ja kokemuksia Ahonen huomasi, että naiset kokivat kuitenkin hallitsevansa synnytystilannetta paremmin kuin olivat odottaneet. Yli 60 prosenttia naisista koki kyenneensä vaikuttamaan synnytystilanteessa. Myös hoitohenkilökunnalta saatu tuki oli odotuksia suurempaa. Ainoastaan henkilökunnan läsnäolon määrä koettiin liian vähäiseksi.

Yli 80 prosenttia riskisynnyttäjistä ja noin puolet normaalisynnyttäjistä olisi kaivannut kätilön läsnäoloa enemmän. Synnytyskivut naiset tunsivat odotettua voimakkaampina. Suurin osa odotti etukäteen saavansa kipuihin lääkitystä. Synnytystilanteessa lääkitystä pyysivät nekin, jotka eivät sitä etukäteen uskoneet tarvitsevansa. Synnytyksen jälkeen lähes kaikki naiset arvioivat, että tietoa kivunlievityksestä olisi pitänyt saada etukäteen enemmän.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme