Mainos
Mainos

RKP huolissaan kauppalaivaston rapistumisesta

RKP:n eduskuntaryhmä muistuttaa kannanotossaan, että Suomen kauppalaivaston keski-ikä on 20 vuotta, kun se muualla maailmassa on vain 13 vuotta.

RKP:n eduskuntaryhmä on huolissaan Suomen kauppalaivaston ikääntymisestä. Maarianhaminassa päivällä kesäkokouksensa päättänyt RKP:n ryhmä katsoo, että Suomen merenkulkua koskeva verolainsäädäntö kaipaa uudistusta kilpailukyvyn parantamiseksi. RKP:n ryhmä huomauttaa, että Suomen kauppalaivasto on keski-iältään 20 vuotta, kun EU:n keskiarvo on 12 ja koko maailman 13 vuotta.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam huomautti kokouksen päätösinfossa, että 85 prosenttia Suomen viennistä tapahtuu merikuljetuksin, mutta vain 20 prosenttia siitä suomalaisaluksin. Enestam muistutti myös, että ainoa matkustajaliikenteeseen tällä hetkellä investoiva varustamo on virolainen Tallink, joka on jälleen tilannut neljä uutta alusta.

Enestam selvitti, ettei RKP ole ajamassa tonnistoveron käyttöönottoa, vaan hankintavarausjärjestelmää. Systeemi toimisi niin, että varustamon ei tarvitsisi maksaa voitosta veroa, jos se on tehnyt investoinnin tietyn ajan kuluessa. Muuten tulo olisi veronalaista. Myös nettopalkkajärjestelmän jatkuminen vuoden 2009 jälkeen on RKP:n mielestä taattava.

Enestam nosti esiin myös ajatuksen, voisiko Ahvenanmaa itsehallintoalueena saada rinnakkaisrekisterin eli käytännössä harjoittaa omaa merenkulkupolitiikkaa. Se ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoittaisi sitä, että Ahvenanmaa voisi kilpailla Suomen järjestelmän kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme