Mainos
Mainos

RKP:n Nylander: Äänikynnyksen torppaaminen ei johdu pelosta

RKP:n mukaan puolueen protesti äänikynnysasiassa ei johdu pelosta. RKP:n edustajat kaatoivat hallituksen esityksen kolmen prosentin äänikynnyksestä perustuslakivaliokunnassa.

RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander esitti valiokunnassa äänikynnyksen laskemista kahteen prosenttiin.

MTV3:n uutisten tavoittaman perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Jakob Södermanin mukaan RKP:llä voi olla pieni pelko, että puolueen kannatus romahtaisi alle kolmen prosentin.

Nylander kiistää, että tästä olisi kyse.

- Mehän sitouduimme hallituksessa kolmeen prosenttiin. En usko, että missään vaiheessa kukaan meistä on ajatellut oman puolueen etua, vaan kyse on demokratian kannalta aika vakavasta asiasta.

Nylander: Yhtäläinen äänioikeus vaarassa

Nylander kertoo ehdottaneensa kahden prosentin kynnystä, koska hän on huolestunut yhtäläisen äänioikeuden toteutumisesta.

- Lisäksi asiantuntijat esittivät esimerkkejä, mitä tämä olisi tarkoittanut viimeisten 20 vuoden aikana.

Nylander kertoo, että esimerkiksi vuonna 1987 valitsematta olisi jäänyt kristillisen liiton viisi kansanedustajaa.

- Samoin (Esko-Juhani) Tennilä olisi jäänyt valitsematta ja myöskään vihreät eivät olisi nousseet eduskuntaan silloin kun he nousivat. Sama koskee perussuomalaisia.

Nylander muistuttaa, että RKP ei äänestänyt vastaan kokonaisuutta, vaan pelkkää äänikynnystä.

Kokoomus ja keskusta aikovat kuitenkin vielä muuttaa hallituksen esityksen entiselleen suuressa valiokunnassa. Nylander kertoo ymmärtävänsä hallitusta, mutta äänestää edelleen vastaan.

- Katsotaan, mihin eduskuntaryhmä päätyy huomenna. Keskustelemme siitä, mitä tehdään, kun asia isossa salissa tulee käsittelyyn. Omalta kohdaltani näen, että minulla ei ole asiassa vaihtoehtoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme