Mainos
Mainos

RKP:n ryhmä vaatii ulosliputuksen pysäyttämistä

Ruotsalainen kansanpuolue vaatii laivojen ulosliputuksen pysäyttämistä, kaipaa opintotukeen korotusta ja peräänkuuluttaa enemmän toimia Itämeren suojelun puolesta.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä kiirehtii toimia, joilla pysäytettäisiin suomalaisten matkustaja-alusten ulosliputtaminen lähinnä Ruotsiin.

Ryhmä esitteli tänään kesäkokouksessaan Kauniaisissa mallin, jonka avulla se uskoo suomalaisten työpaikkojen säilyvän merenkulussa. Varustamoiden verotusta tulisi uudistaa siten, että tonnistoinvestointeihin eli laivojen hankintaan korvamerkityt voittovarat olisivat verovapaita.

Kansallista merenkulun tukea pitäisi eduskuntaryhmän mielestä muokata siten, että osa merimiesverosta poistetaan ja osa eläke- ja muista maksuista palautetaan varustamoille. Ryhmä muistutti, että Suomessa maksettava kansallinen tuki on nykyisin vain puolet Ruotsin ja muiden EU-maiden vastaavasta tuesta.

Suomalainen merenkulku työllistää tuoreen tutkimuksen mukaan 47 000 ihmistä ja sen liikevaihto on 11,4 miljardia euroa vuodessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Christina Gestrinin mukaan kysymys ei ole suurista rahoista. Esillä on ollut myös ajatus hankkia uudistukseen tarvittavat varat esimerkiksi pienentämällä aiottua tupakan valmisteveron alennusta.

Opintotuen lisä ympärivuotiseksi

Ryhmä oli yleisesti ottaen varsin tyytyväinen budjettiesitykseen, mutta kaipasi korotusta opintotukeen. Tuen asumislisää pitäisi maksaa myös kesäkuukausina ja vuokararajaa korottaa siten, että pääkaupunkiseudun korkeat asumiskustannukset otetaan huomioon.

Yliopistojen ja tuotekehityksen määrärahojen lisäys sai kiitosta, mutta RKP:n kansanedustajat painottivat myös perustutkimuksen turvaamista. Myönteisenä pidettiin yrittäjille budjetissa esitettyjä parannuksia.

Sukupolvenvaihdokset helpottuvat ja aiemmin kiinteä 8 400 euron arvonlisäveroraja tulee liukuvaksi. Ryhmä haluaisi myös alkutuotannon mukaan järjestelmään. RKP:n puheenjohtaja, ympäristöministeri Jan-Erik Enestam laski, että hän on yhdeksättä kertaa tekemässä budjettia.

Ensimmäistä kertaa finanssipolitiikalla pystytään vastaamaan niihin haasteisiin, joita taloudellinen tilanne edellyttää. Budjetti on Enestamin mukaan selvästi elvyttävä ja se pyrkii vahvistamaan suomalaisten tulevaisuudenuskoa. Tämän uskon olemassaoloa osoittaa Enestamin mielestä se, että pientalorakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 170 000 henkeä. Se on enemmän kuin muilla rakentamisen sektoreilla.

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos oli tyytyväinen budjetin perhepoliittisiin linjauksiin. 1990-luvun alussa jouduttiin tekemään miinusmerkkisiä budjetteja, joissa menoja karsittiin rankalla kädellä. Silloin luotiin Wideroosin mukaan kuitenkin se tila, joka tekee nyt lisäykset muun muassa lapsilisiin ja iltapäivähoitoon mahdollisiksi.

Itämeren suojelua tulee nopeuttaa

Ruotsalainen eduskuntaryhmä kiirehti kokouksessaan myös toimia, joilla vähennettäisiin Itämeren ympäristörasitusta.

Taajamien jätevesien typpipuhdistusta on nopeasti tehostettava ja haja-asutusalueiden jätevesien käsittely saatava käyntiin. Kesän aikana tehdyt Itämeren pohjaa koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että meressä on laajoja täysin hapettomia alueita. Silakka on lähes kadonnut monilta saaristoseuduilta.

Ryhmän mielestä maatalouden erityisympäristötukea on lisättävä nopeammassa aikataulussa kuin edellisen hallituksen Itämeri-ohjelmassa esitettiin. Pietarin kaikki jätevedet tukee jatkossa puhdistaa. Myös fosforin poisto pitää aloittaa tarvittaessa EU:n tuella.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä tutustui perjantaina myös Ämmässuon kaatopaikkaan ja kävi kokeilemassa melomista Nuuksion kansallispuistossa. Ohjelma jatkuu vielä lauantaina Kirkkonummella muun muassa torikahvien merkeissä.

(STT-MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme