Mainos
Mainos

Rokotteella tehoa melanooman hoitoon

Rokotuksella on saatu lisää elinvuosia vaikeaa melanoomaa sairastaville. Tutkijat ovat varovaisen toiveikkaita rokotteen kehittämisen suhteen.

Melanooman hoitoon etsitään tehoa rokotteista, koska tavalliset syöpähoidot ei tehoa kovinkaan hyvin. Hoitokokeiden tulokset ovat olleet vaihtelevia.

Britanniassa hoitokokeilussa ollut syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo suhtautuu varovaisen toiveikkaasti hoitorokotteisiin. Jokamiehen käyttöön hoitorokotteista ei vielä ole. Rokotteista ja muista melanooman uusista hoidoista keskustellaan Syöpäsäätiön symposiumissa Tuusulassa tänään ja huomenna. Paikalla on sata ihosyövän asiantuntijaa.

Maailmalla on käynnissä useita kymmeniä melanooman hoitorokoteohjelmia. Kansainvälisessä hoitorokotteen kokeilussa on Suomestakin mukana muutama potilas. Rokotteita annetaan vain tutkimuksissa mukana oleville potilaille.

Vuoriston mukaan rokotehoidolla elimistön immuunijärjestelmä on saatu toimimaan tehokkaammin, mutta vain alle viidenneksellä potilaista etäpesäkkeet ovat pienentyneet merkittävästi. Sivuoireina on yleensä ollut kuumeilua ja päänsärkyä.

- Hoitorokotteilla on joissakin tapauksissa saatu lisää elinvuosia sellaisissa vaikeissa tautitilanteissa, joissa potilaat ovat käyneet läpi jo useita muita hoitoja, Vuoristo sanoo.

Pitkälle levinnyt tummasolusyöpä eli melanooma on vaikeahoitoinen sairaus. Vajaat 700 suomalaista sairastuu vuosittain melanoomaan. Tauti on yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Melanooma on ihosyövistä pahanlaatuisin. Toisin kuin muita ihosyöpiä, melanoomaa löytyy paljon jo nuorilta aikuisilta. Kaikkien ihosyöpien tärkein syy on auringon säteilylle altistuminen. Ihon toistuva palaminen jo lapsuudessa altistaa melanoomalle.

Syöpäjärjestöt tarkastavat kansalaisten luomia neuvonta-asemillaan osana toimintaansa tai erilisinä kevätkampanjoina. Tavoitteena on löytää ihosyöpä mahdollisimman varhain. Jos luomen väri on epätavallinen, alueen halkaisija yli kuusi millimetriä, luomen reunat epätasaiset ja osat epäsymmetriset, on syytä hakeutua tutkittavaksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme