Mainos
Mainos

Romanien asema esillä Halosen Romanian-vierailulla

Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi lähtevät huomenna valtiovierailulle Romaniaan. Virallinen ohjelma alkaa maanantaina, kun Halonen tapaa Bukarestissa Romanian presidentin Traian Basescun ja pääministeri Calin Popescu-Tariceanun.

Presidentin seurueeseen kuuluu myös maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.).

Vierailulla puhutaan muun muassa romanien tilanteesta. Aiheesta järjestetään myös keskustelutilaisuus. Romanian romaniväestön asema on puhuttanut Suomessa sen jälkeen, kun Helsinkiin alkoi tulla romanialaisia kerjäläisiä maan EU-jäsenyyden myötä.

Presidentti Halonen keskustelee Romanian valtiojohdon kanssa myös kahdenvälisistä suhteista ja EU-asioista.

Halosen piti vierailla Romaniassa jo kaksi vuotta sitten. Silloin vierailu peruuntui viime hetkellä, kun isäntämaan presidentti sairastui.

Köyhyys ja syrjintä ajavat kerjuulle

Uusista EU-maista tulleiden kerjäläisten määrä Helsingissä alkoi kasvaa noin vuosi sitten. Suuri osa heistä on Romanian romaneja. Kerjäläisten määrän odotetaan lisääntyvän entisestään tänä kesänä.

Romaniassa on romaneja arviosta riippuen 500 000 - 2 500 000. Heitä ajaa pois maasta köyhyys ja syrjintä. Vajaa kolmannes Romanian romaneista elää köyhyysrajan alle jäävillä tuloilla.

Vaikka Romanian syrjinnänvastainen lainsäädäntö on edistynyt, sen toteutus on retuperällä. Myös ennakkoluulot ja romaniviha ovat syvällä Romanian yhteiskunnassa. Syrjintä ilmenee muun muassa siten, että romaneilla on hankaluuksia saada töitä, asuntoja ja peruspalveluja.

Monien romanien ongelmien taustalla on kouluttamattomuus ja lukutaidottomuus. Noin 15 prosenttia Romanian romanilapsista ei aloita koulua lainkaan, ja aloittaneistakin keskimääräistä useampi lopettaa koulun kesken.

Työikäisistä romaneista alle puolet on mukana työelämässä. Näistäkin valtaosa on työllistänyt itse itsensä. Sosiaaliturvan varassa eläminen taas lisää ennakkoluuloja ja romanivihaa entisestään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme