Mainos

Romanilasten koulunkäyntiin enemmän tukea

Tänään vietettävänä lapsen oikeuksien päivänä muistutetaan myös, että lapset ja nuoret ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita.

Romanilasten koulukäyntiin halutaan enemmän tukea.

Lähes viidesosa suomalaisista romanilapsista keskeyttää peruskoulun. Esikouluopetukseen romanilapsista osallistuu vain murto-osa, ja siksi heillä on koulun alkaessa usein pääväestöä heikommat valmiudet oppimiseen.

Romanilasten koulumenestystä ja yhteydenpitoa vanhempiin voitaisiin parantaa esimerkiksi romanitaustaisten kouluavustajien avulla. Myös opettajien tietoja romanikulttuurista pitäisi lisätä.

Romanilasten perusopetus on tänään vietettävän Suomen Unicefin lapsen oikeuksien päivän teema.

Aula: Lasta on kuunneltava

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula muistuttaa lapsen oikeuksien päivänä, että lapsilla on oikeus osallistua elämäänsä koskeviin päätöksiin ja aikuisilla on velvollisuus kuunnella heitä.

- Tämä sisältyy sekä lapsen oikeuksien sopimukseen että Suomen omaan perustuslakiin. Lapset ja nuoret ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita. Lasten ja nuorten äänen kuuleminen vaatii aikuisilta aikaa ja asennemuutosta, Aula sanoo.

Lapsiasiavaltuutettu on lähettänyt 1500 kansalliselle vaikuttajalle lasten äänen kuulemisesta ja osallistumisen oikeudesta muistuttavan kirjeen sekä esitteen, joka kertoo lapsen oikeuksien sopimuksesta. Tuore esite lapsen oikeuksien sopimuksesta löytyy myös verkkoversiona osoitteesta www.lapsiasia.fi.

Lapsen oikeuksien yleisesitettä on painettu 27 000 kappaletta yhteistyössä Opetushallituksen, Suomen Lasten Parlamenttiyhdistys ry:n, Kerhokeskus - Koulutyön tuki ry:n, Pelastakaa Lapset ry:n, Suomen Unicefin ja varhaisnuorisojärjestöjen Kuunnelkaa meitä -osallisuushankkeen kanssa. Unicefin johdolla on yhteistyöhankkeessa lisäksi toteutettu alakoululaisille suunnattu esite.

Samojen yhteistyökumppaneiden kanssa on parhaillaan tekeillä lasten oikeuksien toteutumista koskeva kysely. Kyselyyn odotetaan vastauksia noin viideltäsadalta 4-9-luokkalaiselta lapselta ja nuorelta eri puolilta Suomea. Kyselyn raportti valmistuu ensi keväänä.

Lasten näkemykset heidän oikeuksiensa toteutumisesta välitetään ensi vuoden aikana kansallisille päättäjille ja YK:lle. Suomen valtio laatii ensi vuonna neljännen lapsen oikeuksien toteutumista koskevan määräaikaisraporttinsa YK:lle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot