Mainos

Romaninaisten asemaan etsitään parannusta

Romaniväestön ja etenkin romaninaisten tilanteeseen haetaan parannusta kansainvälisessä konferenssissa Espoossa.

Yli 150 romaninaista eri puolilta Eurooppaa on kokoontunut laatimaan strategiaa, jossa naisten roolia osallistumisessa ja verkostoitumisessa korostetaan.

Kansainvälinen romaninaisten konferenssi järjestetään nyt neljättä kertaa. Konferenssissa laadittavasta strategiasta odotetaan tällä kertaa konkreettisempaa kuin aikaisemmista. Sen toivotaan toimivan pohjana eri valtioissa romaninaisten aseman parantamisessa.

– Me uskomme ja toivomme, että tämä kokous tuottaa erittäin käytännönläheisen strategiadokumentin, joka auttaa romaninaisten asemaa Euroopassa. Tämä konferenssi on ikään kuin totuuden hetki romaninaisille ja odotukset ovat tällä kertaa korkeammalla, Euroopan neuvoston romaniasioiden erityisedustaja Jeroen Schokkenbroek sanoo.

Romanityttöjen koulutus on Schokkenbroekin mukaan avainasemassa heidän aseman parantamisessa. Konferenssin yhtenä tarkoituksena onkin jakaa onnistuneiden projektien ja hankkeiden kokemuksia.

– Esimerkiksi yhteisöjen sillanrakentajat koulun ja romaniperheiden välillä. He puhuvat romaniperheille ja erityisesti romaniäideille koulutuksen tarpeesta ja hyödystä sekä paremmasta tulevaisuudesta. Se on pieni asia, mutta olemme nähneet, että se toimii. Jos keskustelemme suoraan vanhempien kanssa, lapset menevät kouluun ja pysyvät siellä, Schokkenbroek kertoo.

Menestystarina esimerkkinä

Nykyisin Ranskassa asuva ja opiskeleva Anina Ciuciu sai 1990-luvulla osansa romanien syrjinnästä kotimaassaan Romaniassa. Yhdeksänvuotiaana Anina joutui lähtemään Romaniasta ja muuttamaan perheineen Ranskaan.

– Aluksi meillä oli todella vaikeaa siirtolaisina Ranskassa. Ei ollut työtä, ei koulua tai kotia. Saimme apua eräältä paikalliselta asukkaalta ja onnistuimme järjestämään elämäämme Ranskassa.

– Nyt opiskelen oikeustieteitä Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Haluan tulla tuomariksi taistellakseni oikeuden, tasa-arvoisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta, konferenssissa omasta tarinastaan kertomassa ollut 23-vuotias Anina Ciuciu kertoo.

Ciuciu kirjoitti tarinansa myös kirjaksi, joka on kerännyt menestystä Ranskassa. Hän toivoo, että omasta esimerkistään voisi olla muille hyötyä.

– Haluan rohkaista ja antaa viestin toivosta kaikille romanitytöille. On mahdollista toteuttaa haaveet. Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista, Anina Ciuciu kertoo iloisena.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot