Mainos

"Romanitilanne päättäjien syytä"

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi eilen hiljaisuudessa, että Kalasataman romanit sijoitetaan Hietaniemen palvelukeskukseen. Palvelukeskuksessa ei kuitenkaan ole romaneille tilaa, joten sijoituspaikka on jälleen avoinna.

— Pidän sitä järjettömänä, että kaupunginhallitus ei ole saanut mitään päätöstä aikaan, sanoo Thomas Wallgren, SDP:n valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja.

— Nyt rämmitään taas tämä viikko. Ehkä Kalasatama jatkaa, ehkä sosiaalivirasto löytää jotain. Asian pitkittyminen on ensisijaisesti poliittisten päättäjien syytä, hän jatkaa.

Pekka Tuomola Diakonissalaitoksesta kritisoi sitä, että tilanne on kaatunut kokonaan Helsingin kaupungin kontolle.

— Valtion ja EU:n pitäisi ottaa tähän asiaan kantaa. Valtiolta ei kuitenkaan ole tullut elettäkään koko asian suuntaan, Tuomola sanoo.

Romanit haluavat vain halvan asuinpaikan

Pekka Tuomolan mukaan romanit eivät vaadi mitään muuta kuin paikan, jossa voivat majoittua edullisesti. Sosiaalitoimi ja diakonissalaitos haastattelevat romaneja tänään heidän toiveistaan ja tilanteestaan.

Haastatteluilla saadaan tärkeää tietoa siitä, mihin romaneilla on varaa ja miten saadaan aikaan toimivin ratkaisu.

— Tilanne on kuitenkin se, että vapaan liikkuvuuden takia romanit eivät Helsingistä mihinkään lähde. He ovat täällä joko villisti parkkipaikoilla ja puskissa, tai sitten järjestetyssä sosiaalisessa kontrollissa, Wallgren sanoo.

Diakonissalaitos on järjestämässä liikkuvalle väestönosalle päiväkeskuksen, jossa tarjotaan erilaisia palveluita. Asumispalvelua diakonissalaitos ei kuitenkaan tarjoa.

— Monella on jonkinlainen asumus, jossa pärjää kesällä. Kaikkein köyhimmille ja hyvin kurjissa oloissa eläville pitäisi järjestää kriisimajoitus. Siis määräaikainen, Tuomola painottaa.

Leirit eivät ole vaihtoehto

Niin kauan kuin muuta ei ole, Kalasataman sosiaalikeskus on Wallgrenin mielestä halpa ja toimiva ratkaisu. Toukokuun alkuun mennessä Wallgren kuitenkin toivoo, että kaupungilta saadaan vuokralle paikka, joka on turvallisempi asujilleen.

— Leiriä ei perusteta. Se ei ole ihmisen asumista, eikä slummiutuminen palvele ketään, Pekka Tuomola sanoo.

Wallgrenin mielestä Kalasataman keskuksen jatkaminen on ainakin tämän viikon ajan järkevintä. Pelastustoimen, sosiaalitoimen ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä tilanne saadaan pidettyä rauhallisena, eikä kaaosta kaupunkiin pääse syntymään.

Pitkällä tähtäimellä useampi kolmannen sektorin toimija voi yhteisvoimin turvata liikkuvan väestönosan asuttamisen ja perustarpeet. Tilanne on nyt päättäjien käsissä, ratkaisua haetaan valtuuston kokouksessa jälleen maanantaina.

— Isossa kuvassa tilanne näyttää mahdottomalta, läheltä katsottuna se on täysin ratkaistavissa, Wallgren sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot