Mainos
Mainos

Röntgenkuvaaja altistui vaaralliselle säteilyannokselle

Röntgenkuvaaja on altistunut voimakkaalle säteilylle teollisuuskuvauksessa Kotkassa. Tapaus sattui eilen teknisiin tarkastuksiin erikoistuneen Inspecta Oy:n kuvausbunkkerissa. Kuvauksessa käytetty säteilylähde oli jäänyt vahingossa palauttamatta suojasäiliöönsä ennen kuin kuvaaja palasi paikalle.

Alalla pitkään työskennellyt keski-ikäinen mies sai noin 58 millisievertin säteilyannoksen, mikä ylittää 8 millisievertillä säteilytyöntekijöiden vuotuisen annosrajan. Viiden vuoden annosraja on sata millisievertiä.

Inspecta Oy:n mukaan työntekijä siirretään toistaiseksi toisiin tehtäviin.

Normaalissa kuvaustoiminnassa kuvaajien säteilyannokset jäävät yleensä alle yhden millisievertin vuodessa. Suomalaisten keskimääräinen säteilyannos on noin 4 millisievertiä vuodessa.

Vastaavanlaiset altistumiset ovat erittäin harvinaisia Suomessa. Säteilyturvakeskus on pyytänyt kuvauksista vastaavalta Inspectalta selvityksen asiasta.

STUKin mukaan teollisuuskuvauksissa on aiheutunut samansuuruinen annos vain kerran aiemmin, vuonna 1968.

Kokeneella kuvaajalla oli mukanaan henkilökohtainen säteilyannosmittari, jonka avulla annos voitiin selvittää jälkikäteen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot