Mainos
Mainos

Röntgenkuvauksien keskittämisellä säästöjä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan terveyskeskusten röntgenkuvaukset kannattaisi keskittää alueittain muutamaan suureen yksikköön. Näin saataisiin melkoisia säästöjä.

Kuopion yliopiston tuore väitöskirjatutkimus osoittaa, että röntgentoiminta on erittäin kallista tutkimusmääriltään pienissä terveyskeskuksissa. Taloudellisinta toiminta on silloin, kun terveyskeskuksen väestöpohja on 48 700 asukasta.

Terveydenhuollon maisteri Hilkka-Helena Vesala vertaili tutkimuksessaan Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien röntgenyksiköiden tutkimusmääriä sekä kustannuksia. Tutkimuksessa oli mukana alueen 46 terveyskeskusta.

Sairaanhoitopiirien radiologiset kustannukset vaihtelevat huomattavasti. Ero kalleimman ja edullisimman tutkimuksen välillä on 4,5-kertainen. Vesalan mukaan alueellinen radiologinen palvelutuotanto pitää järjestää tehokkaasti ja taloudellisesti. Lisävaatimuksia aiheuttaa siirtyminen digitaaliseen radiologiaan, jolloin perinteiset filmikuvat poistuvat käytöstä.

Vesala tähdentää kuitenkin, että vaikka hyvin toimivan röntgenyksikön pohjana on taloudellinen ja tuottava toiminta, on muistettava, että potilas on ainutkertainen yksilö ainutlaatuisessa elämäntilanteessa.

Väitös tarkastettiin tänään Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme