Mainos
Mainos

Rosa Meriläinen: Hyvät miehet ja herrat

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos 2011)

Naisen vuosi on miehen 11 kuukautta, kertoo Rosa Meriläinen, ja luettelee monia muitakin tunnettuja eroja miesten ja naisten elämästä. Miehet elävät vaarallisemmin kuin naiset ja saavat kärsiä siitä lyhyempänä elämänä. Onnittelupuheessaan 60-vuotiaalle Meriläinen onnittelee ennen muuta siitä, että mies on ylipäätään hengissä, se kun ei ole mitenkään itsestään selvää. Nukkuminen on nuorelle miehelle kuin rahan panemista pankkiin, sillä hereillä ollessaan juuri nuoret miehet kuolevat onnettomuuksissa.

Meriläisen kirja koostuu lyhyistä miehille suunnatuista "saarnoista", jotka on tehty puheen muotoon. Ote on rento ja miehiä ymmärtävä, ehkäpä kannustavakin.

Se, että miehet kuolevat onnettomuuksissa, joutuvat vankilaan naisia selvästi useammin, tekevät itsemurhia, jäävät avioeroissa ilman lapsia, on Meriläisen mukaan osoitus epätasa-arvosta, joka olisi siis korjattavissa muuttamalla yhteiskunta tasa-arvoisemmaksi. Feministiksi tunnustautuva Meriläinen näkee, että tasa-arvo ei ole jotakin vain naisia koskettavaa, vaan että on paljon epäoikeudenmukaisuutta, joka koskettaa nimenomaan miehiä.

Meriläisellä on paljon teräviä havaintoja miesten arkielämästä. Esimerkiksi lapsiaan harrastuksiin kuskaavaa miestä pidetään yleensä esimerkillisenä isähahmona, mutta Meriläinen näkee asian hieman toisin. Hänen mielestään näistä miehistä tulee yksityisautoilun uhreja, kuskaamiskierteessä olevia reppanoita.

Kirjan kirjallisesti hienointa antia on alustus peniskirjallisuudesta, jossa Meriläinen paljastaa kirjallisen kiinnostuksensa tätä elämänmeisseliä kohtaan. Mihinkään suuriin johtopäätöksiin kirjailija tosin ei tule - mitä nyt sanoo pitävänsä miesvihaisena ja epätotena sitä yleistä ajatusta, että mies ajattelisi peniksellään.

Entinen vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen manifestoi kirjassaan tasa-arvoista yhteiskuntaa, jossa ei pitäisi ajatella ihmisiä miehinä ja naisina, vaan vain erilaisina yksilöinä. Tämä on liberaalin kaupunkilaisen maailmankatsomuksen ydinajatuksia ja siihen on helppo yhtyä, jos siis sattuu olemaan liberaali kaupunkilainen. Maaseudulla tai pienessä yhteisössä asuva arvokonservatiivi voi pitää tämän kirjan sanomaa tyypillisenä cityvihreänä pienen piirin hössötyksenä.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme