Mainos
Mainos

Rosa Meriläinen: Hyvät miehet ja herrat!

(Teos)

Rosa Meriläinen on koonnut yksiin kansiin erilaisia puheita miehistä ja miehille. Pakkohan siihen oli tarttua, sillä tunnustetaan: harvoin sitä tulee ajatelleeksi asioita näin naisena miehen näkökulmasta, saati lukeneeksi naisen pohdiskelua miehuudesta.

Eri tilaisuuksia varten laaditut puheet sivuavat paitsi miehisyyttä, myös ihmisyyttä yleensä. Puheita on laadittu niin poikaluokan kevätjuhlia, autoilua, lutkamarssia kuin isyyttä ajatellen. Lämmöllä ja huumorilla höystetyt tekstit onnistuvat paitsi puhuttelemaan myös naurattamaan, ja jopa koskettamaan ja liikuttamaan lukijaansa.

Poikalasta kasvattavana puhekokoelmaa oli kiinnostava lukea, sillä se herätteli ajattelemaan sukupuolta eri näkökulmista. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkää sukupuolen käsittelyä, vaan esimerkiksi puhe, jossa Meriläinen vertaa miestä asuntoon, on kuvaus kuin mistä tahansa parisuhteesta. Meriläisen kielikuvat ovat nokkelia ja hauskoja, ja niissä on ajatusta. Meriläisen oma ääni kuuluu puheissa ja kaikuu rivien välissä.

Parhaimmillaan puheet olivat mielestäni pienissä erissä nautittuina. Teos on kuin omanlaisensa ylistyspuhe miehille. Suosittelen kepeäksi lukemiseksi kaikille miehille ja naisille, ja etenkin sukupuolesta, sukupuolieroista ja tasa-arvosta kiinnostuneille. Mielenkiintoista olisi tietää, miten Meriläisen teos miesyleisöä puhuttelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme