Mainos
Mainos

Rottien käyttö koe-eläimenä kasvanut

Rottien käyttö koe-eläimenä on kasvanut 40 prosenttia kahdessa vuodessa.

Kun vuonna 2010 rottia käytettiin eläinkokeissa noin 18000, viime vuonna luku oli noussut runsaaseen 30000:een. Tieto käy ilmi STT:n selvityksestä.

Kasvu johtuu suurimmalta osalta yhdestä tutkimushankkeesta, sanoo Eläinkoelautakunnan johtava esittelijä Eila Kaliste. Kalisteen mukaan Suomessa tehdään muuhun maailmaan verrattuna vähän eläinkokeita, minkä vuoksi yksittäiset projektit voivat vaikuttaa suuresti koe-eläinten käyttömääriin.

– (Esimerkiksi kaloilla) lukuun lasketaan tuhannet kalanpoikaset, jotka ovat koekäsiteltävässä altaassa, vaikka itse asiassa niille ei tapahdu yhtään mitään. Se on laskentatekninen juttu.

Eläinsuojelujärjestö Animaliassa valtakunnallista koe-eläintilastoa seurataan tarkasti.

– Käyttömäärät nousivat taas viime vuonna. Tämä ei ole muuttumassa, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

– Meillä pitäisi arvioida yhä enemmän sitä, mitkä kokeista ovat perusteltuja. Osassa haitat ovat isompia kuin hyödyt.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot