Mainos
Mainos

Rovajärven räjähdysturman syy yhä epäselvä

Rovajärven kranaatinheitinonnettomuuden tutkijat ovat tänään etsineet heittimen osia ja dokumentoineet maastoon jääneitä jälkiä. Polisi on kuullut lievästi loukkantunutta varusmiestä.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut Rovajärven eilisen räjähdysturman tutkinnan. Tutkinnanjohtaja Tuomo Karppisen mukaan räjähdyksen syytä on ennenaikaista lähteä arvioimaan. Karppinen arvioi, että tarvitaan laboratoriotutkimuksia syyn selvittämiseen.

Rovajärven ammuntojen johtajan, eversti Esko Hasilan mukaan onnettomuus voi johtua useista syistä. Muutama vuosi sitten vastaavassa onnettomuudessa syy oli inhimillisestä erehdyksestä johtunut kaksoislataus. Toinen mahdollisuus on heittimen putken metallin väsyminen. Kolmantena mahdollisuutena eversti Hasila näkee ammuksen viallisuuden.

Myös Rovaniemen poliisi on käynnistänyt omat tutkimuksensa räjähdyspaikalla. Komisario Jaakko Aurala kertoo paikan näkymistä, että kranaatinheittimen putki olisi ollut hajalla.

Onnettomuudessa kuoli yksi Porin prikaatin varusmies. Turmassa loukkaantuneita on yhteensä kuusi.

Poliisi kuullut yhtä turman uhria

Rovaniemen poliisi on tähän mennessä kuullut vasta yhtä Rovajärven räjähdysturman uhreista. Komisario Aurala kertoo, että lievimmin loukkaantunutta varusmiestä on kuultu lyhyesti. Poliisilla ei ole kuitenkaan vielä selvyyttä siitä, miten kranaatinheitinryhmään kuuluneet varusmiehet olivat sijoittuneet räjähdyksen sattuessa. Muiden viiden loukkaantuneen tila ei salli vielä poliisin jututtamista.

Loukkaantuneita varusmiehiä tullaan kuulemaan, kun se on mahdollista. Onnettomuuteen mahdollisesti liittyvään rikostutkintaan Aurala ei vielä ota kantaa.

Joistakin aiemmista puolustusvoimien onnettomuuksista on seurannut esimerkiksi kuolemantuottamussyytteitä.

- Katsotaan ensin, mitä onnettomuustutkinta tuo esille, hän sanoo.

Loukkaantuneiden tila pysynyt vakaana

Räjähdysonnettomuudessa loukkaantuneiden varusmiehen tila on vakaa. Yksi vakavasti loukkaantunut varusmies siirrettiin eilisiltana Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Lievimmin loukkaantunut varusmies on kotiutettu.

- Kahden eilen leikatun potilaan siirtämistä Helsinkiin harkitaan vielä tänään, kertoi Lapin keskussairaalassa toimintaa johtava lääkäri Hannu Halme.

Lapin keskussairaalaan edelleen jäävien kahden potilaan tila on Halmeen mukaan vakaa. Jo eilen Ouluun siirretty varusmies sai räjähdyksessä niin vakavia vammoja, jotka vaativat kirurgisia toimenpiteitä yliopistosairaalassa. Kaksi vakavasti loukkaantunutta varusmiestä leikattiin Lapin keskussairaalassa eilen.

- He ovat yhä tehohoidossa. Mitään komplikaatioita ei ole ilmennyt, ja heidän tilansa näyttää niin vakaalta, että heidät voidaan siirtää Töölön sairaalaan lähemmäksi kotiaan, Halme kertoo.

Siirto tehdään ambulanssisuihkukoneella. Lento Rovaniemeltä Helsinkiin kestää tunnin.

- Yön aikana heidän tilassaan ei ole tapahtunut käännettä huonompaan ennusteeseen. Tilanne on vakaa, ja olemme erittäin iloisia, ettei mitään pahempaa sattunut, kertoi Halme.

Kolmesta lievimmin loukkaantuneesta yksi odottaa yhä viikonlopun aikana tehtävää toimenpidettä ja yksi on hoidettavana vuodeosastolla. Lievimmin loukkaantunut varusmies toimitettiin onnettomuuspaikalta Someroharjun varuskuntasairaalaan. Hänet kotiutettiin jo eilisiltana.

Rovajärven harjoitukseen osallistuneiden läheisille tarkoitetut kolme päivystyspuhelinnumeroa otettiin pois käytöstä iltasella.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme