Mainos
Mainos

RS-virus leviää pikkuvauvoilla

Kuopion yliopistosairaalan apulaisylilääkäri Matti Korpin mukaan pikkulapsille nuhakuumetta aiheuttava RS-virus jyllää epidemiana ympäri maata.

Pikkulapsille nuhakuumetta aiheuttava RS-virus jyllää jälleen ympäri maata. Osalla vauvoista tauti tulee niin kovana, että apua on haettava sairaalasta. Pikkupotilaita on otettu osastohoitoon esimerkiksi Kuopion, Tampereen ja Helsingin sairaaloissa.

Apulaisylilääkäri Matti Korppi lasten infektio-osastolta Kuopion yliopistosairaalasta kertoo, että RS-viruksen takia osastohoitoon on otettu jopa kaksiviikkoisia vauvoja. Pikkupotilailla on usein hengitysvaikeuksia.

Korpin mukaan menossa on epidemia. Hän toivoo, että vanhemmat hillitsisivät pikkuvauvojen aktiivista elämää ostosmatkoineen, jotta osa vauvoista välttyisi sairastumiselta. Virus leviää pisaratartuntana.

Kansanterveyslaitoksen infektiolääkäri Peter Klemets kertoo, että RS-virus on yleinen erityisesti pikkulapsilla. Heille virus voi aiheuttaa rajun infektion, johon liittyy yskää, nuhaa ja hengitysvaikeuksia. Hyvin suuri osa kaksivuotiasta on sairastanut sen. Kun taudin on kerran sairastanut, mukana saa myös jonkin verran vastustuskykyä virukselta.

Yskiminen levittää virusta

Aikuisilla virus menee yleensä tavallisen flunssan piikkiin. Hoitoja saaneilla aikuisilla syöpäpotilailla tauti voi olla kovakin, koska heidän vastustuskykynsä on heikentynyt.

Kansanterveyslaitoksen tilastoista näkee, että virus aktivoituu noin parin vuoden välein. Tapausten määrä lisääntyi voimakkaasti jälleen tämän vuoden marraskuussa, ja joulukuussa infektion on saanut varsin moni.

RS-virukselta on vaikea suojautua, sillä se tarttuu pisaratartuntana yskimisen ja aivastelun mukana. Viruksen voi saada myös käsien kautta. Klemets sanoo, että pikkulasta voi yrittää suojata virukselta välttelemällä väkijoukkoja, flunssaisia ihmisiä ja turhaa liikkumista.

- Usein sisarukset tuovat viruksen kotiin, Klemets sanoo.

Erityisesti vauvat kannattaa viedä lääkäriin, jos oireet ovat rajuja ja heillä on hengitysvaikeuksia. Jos lapsi yskii ja hän hengittää tavallista nopeammin tai hengittäminen on raskasta, hänet on vietävä lääkäriin. Klemetsin mukaan usein apua saa jo lisähapesta tai sen yhdistämisestä lääkkeisiin, jotka avaavat hengitysteitä. Koska kyseessä on virus, tavalliset antibiootit eivät auta.

Virus voi levitä hengitysteiden lisäksi nieluun ja korviin ja oireilla siellä. Yleensä RS-virus aiheuttaa melko vähän jälkitauteja, mutta niitä voivat olla esimerkiksi keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme