Mainos
Mainos

Ruis- ja vehnäsadon määrä ei riitä kattamaan kotimaan kulutusta

Ruis- ja venhnäsadon määrä jää tänä vuonna edelleen alle kotimaisen tarpeen. Pelloilla alkaa olla vähitellen valmista.

Maanviljelijä

Pelloilla vilja- ja rehusadonkorjuu on aivan loppusuoralla. Myös puutarhavihannesten ja hedelmien korjuu on hyvässä vauhdissa. Kylvökauden hankaluuksista huolimatta lopputulos näyttää Maaseutukeskusten liiton alustavan arvion mukaan kohtuullisen hyvältä. Parin viime viikon aikana puinnit ovat sujuneet hyvin ja sato alkaa olla tallessa. Vain muutama pieni sadekuuro on saatu parin viime viikon aikana.

Maaseutukeskusten antamien tietojen mukaan viljojen puinti on päättymässä koko maassa. Lähinnä Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa on vielä vähän rehuviljoja puimatta. Myös rypsisadon puinti on lopuillaan Keski-Pohjanmaata ja Pohjois-Karjalaa myöten.

Sää suosinut sadonkorjuuta

Parin viime viikon kuiva sää suosi sadonkorjuuta ja loput viljat saatiin puiduksi, joskin kevätvehnän loppusato meni pääosin rehuksi ja ohran ja kauran sato kärsi tähkäidännästä ja homeista. Ruis- ja vehnäsadon määrä ei edelleenkään riitä kattamaan kotimaista kulutusta.

Laitumien kasvu kärsii kuivuudesta etenkin Etelä-Suomessa ja laidunkausi päättynee jo ensi viikolla. Sokerijuurikkaan kasvu on hidastunut kuivuuden takia, ja sen nosto on alkamassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa tällä viikolla. Viimeiset ohrat ja kaurat puitavana Väli- ja Pohjois-Suomessa. Rypsin puinti on lopuillaan koko maassa, ja sen sato vähän keskinkertaista heikompi. Sokerijuurikkaasta odotetaan likimain normaalia satoa.

Perunasato väheni

Varastoperunan sadosta selvästi yli puolet eli 60-70 prosenttia on korjattu. Pisimmällä varastoperunan nosto on Hämeessä, Satakunnassa, Pohjois-Savossa sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, missä yli 90 prosenttia alasta on nostettu. Sato on määrältään normaalia heikompi.

Perunanviljelyn ydinalueella Etelä-Pohjanmaalla perunan satotaso on noin 20 prosenttia normaalia heikompi. Nurmien ja laitumien kasvu vaihtelee, ja laidunkausi on päättymässä. Talvioiden korjuu alkamassa.

Varastovihannesten korjuu hyvässä vauhdissa. Kukka- ja parsakaalin sekä rapean keräsalaatin satokauden arvioidaan jatkuvan lokakuun alkuun saakka.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme