Mainos
Mainos

Ruiskunvaihto vähentänyt hivin leviämistä Suomessa

Piikkihuumeiden käyttäjille suunnattu terveysneuvonta ja neulojen ja ruiskujen vaihto ovat osoittautuneet Suomessa hyvin toimiviksi.

Kun hiv-epidemia oli pahimmillaan, 60 prosenttia uusista tartunnoista levisi piikkihuumeiden pistämisen välityksellä. Nyt luku on pudonnut alle 20 prosentin.

Stakesin erikoissuunnittelija Airi Partanen toteaa, että myös uudet hepatiitti C-tartunnat ovat vähentyneet.

- Vinkeissä eli terveysneuvontapisteissä tehtävä työ on merkittävää siksi, että nämä paikat tavoittavat paljon piikkihuumeiden käyttäjiä ja niiden työntekijät ovat saaneet läheisen kontaktin käyttäjiin, Partanen sanoo.

Suomessa piikkihuumeiden käyttäjien keskuudessa alkoi hiv-epidemia vuonna 1998. Virus levisi, kun moni käytti samoja puhdistamattomia pistämisvälineitä. Suomessa arvioidaan olevan vähintään 16 000-21 000 opiaattien (kuten heroiini) ja amfetamiinin ongelmakäyttäjää. Huumehoidossa olevista asiakkaista lähes 90 prosenttia on käyttänyt opiaatteja ja amfetamiinia pistämällä.

Pitkä huumetausta

Terveysneuvonnan lisäksi Vinkkien työntekijät ottavat vastaan likaiset ruiskut ja neulat ja vaihtavat ne puhtaisiin. Pistovälineiden palautusprosentti on lähes sata. Välillä huumeiden käyttäjät tuovat pisteisiin enemmän pistovälineitä kuin sieltä saavat. Asiakkaat voivat mennä myös hiv- ja hepatiittitestiin ja saavat rokotuksia.

- Suurin osa asiakkaista on 20-30-vuotiaita, mutta vanhempia on myös merkittävä määrä. Joukossa on 70-vuotiaitakin. Ennen Vinkkiin tuloa osa on käyttänyt suonensisäisiä huumeita jo pitkään, jopa kymmeniä vuosia, Helsingin Vinkin vetäjä ja terveydenhoitaja Anne Ovaska sanoo.

Moni Vinkin asiakas on asunnoton ja useilla on huumevelkoja. Tosin joillakin on työtä tai opiskelupaikka. Suonensisäisten huumeiden käyttäjän elämä on Ovaskan mukaan raskasta. Moni kokee olevansa yhteiskunnan ulkopuolella. Ovaskan mielestä sosiaali- ja terveydenhuollossa huumeriippuvaiset kohtaavat ikäviä asenteita, eivätkä he saa aina niitä palveluja, joihin heillä olisi oikeus.

- Hoitoon hakeutumisen este ei usein ole motivaation puute, vaan asiakkaalla ei ole resursseja asioiden hoitamista varten, Ovaska sanoo.

Ovaskan mielestä Vinkin työntekijöiden tehtävänä on tukea asiakasta hoitamaan asioitaan. Kynnys päihdehoitoihin on monelle huumeidenkäyttäjälle liian korkea, ja monet tarvitsevat paljon tukea hoitoon hakeutumisessa.

- Hienoa, jos asiakas pääsee hoitoon, eikä tarvitse enää meidän palvelujamme, Ovaska kuvailee.

Subutexia ja amfetamiinia

Sairaanhoitaja Anne Hietalahti on tehnyt kenttätyötä pitkään. Hän kohtaa ihmisiä, jotka eivät välttämättä lähde omatoimisesti edes Vinkkiin, saati hoitoon. Moni on syrjäytynyt ja terveys huono. Toiset hoitavat psyyken sairauksia huumeilla.

Hietalahden mukaan subutexin ja amfetamiinin käyttäjiä on paljon. Jos heroiinin tarjonta lisääntyy, yliannostuskuolemien määrä kasvaa uudelleen.

- Jotta haittojen vähentäminen onnistuu, työntekijän ja piikkihuumeiden käyttäjän välillä täytyy olla luottamuksellinen suhde, Hietalahti sanoo.

Lähes kaksi miljoonaa ruiskua

Partasen ja tutkimusprofessori Pauli Leinikin mukaan piikkihuumeiden käyttäjät ostivat tai vaihtoivat 1,9 miljoonaa ruiskua ja neulaa vuonna 2003. Terveysneuvontapisteissä näistä vaihdettiin 1,43 miljoonaa. Asiakkaita oli 9600 ja asiakaskäyntejä 94 000.

Terveysneuvontapisteitä on nykyisin jo 20 paikkakunnalla. Vaasaa ja Lappeenrantaa lukuunottamatta kaikissa yli 50 000 asukkaan kunnissa on terveysneuvontapiste. Uuden tartuntatautilain mukaan huumeiden käyttäjien tartuntatautien ehkäisy on terveyskeskusten vastuualuetta.

Partasen mielestä toimintaa aloitettaessa on tärkeää ottaa huomioon asiakkaiden yksityisyydensuoja sekä mahdollisuus asioida nimettömänä ja pitää paikkaa auki iltapäivällä tai alkuillasta. Kun toiminta ei ole silmiinpistävää muille terveyskeskusasiakkaille, asiointikynnys saadaan matalaksi. Erillistä Vinkki-pistettä ei pieniin kuntiin yleensä kannata perustaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme