Mainos
Mainos

Ruisleivästä etsitään apua sokeritautiin

Ruisleipää voidaan käyttää sokeritaudin ehkäisemiseen ja myös hoitoon. VTT:n ja Kuopion yliopiston tekemissä tutkimuksissa on selvinnyt, että rakenteeltaan kosteat ja tiiviit leivät pitävät elimistön glukoositason korkealla pitkään aterian jälkeen. Kun syö tällaista leipää, veren sokerin tasaamiseen tarvitaan vähemmän insuliinia.

-Tämä perustuu ruisleivän rakenteeseen, joka on ihan erilainen kuin vehnäleivän. Tällaisesta höttösestä ja hyvin huokosesta vehnäleivästä tärkkelys hajoaa nopeasti sokereiksi, kun taas ruisleipä hajoaa huomattavasti hitaammin, kertoo VTT:n biotekniikan osaston johtava tutkija Karin Autio.

Ruisleivän ohella pasta ja muutkin kuitupitoiset elintarvikkeet voivat auttaa aikuisiän diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja jopa hoidossa. Myös Autio kertoo, että hyvin voimakkailla elintapamuutoksilla voidaan parhaassa mahdollisessa tapauksessa päästä sokeritaudista kokonaan eroon.

Tutkijoiden tavoitteena on myös saada teollisuus kiinnostumaan uudenlaisten tuotteiden kehittelystä. Ehkä jo parin vuoden päästä kaupan hyllyltä voi poimia erityisen hitaasti sulavia sokeritautia ehkäiseviä elintarvikkeita. Aution mukaan tällaisia elintarvikkeita on jo Ruotsissa myynnissä.

Aikuisiän diabetes on voimakkaasti yleistyvä sairaus. Tällä hetkellä tautia sairastaa 150 000 suomalaista. Vuoteen 2010 mennessä potilaita arvioidaan olevan kaksinkertainen määrä. Lihavuus, liikunnan puute ja epäterveellinen ruokavalio altistavat taudille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme